EPA/CARSTEN KOALL

NJEMAČKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA ‘Američki potezi ugrožavaju međunarodne ugovore’

Svjetska izvozna sila Njemačka u četvrtak je kritizirala američke poteze koji ugrožavaju međunarodne ugovore, u trenutku kada kancelarka Angela Merkel putuje u Washington na prvi sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Trump uznemirava saveznike diljem svijeta osporavajući multilateralne trgovinske sporazume i ostale ugovore, a Njemačku, Kinu i druge je optužio da manipuliraju svojim valutama kako bi potaknuli izvoz.

Takvo propitivanje ugrožava njemačku stabilnost, no dugoročno šteti i Sjedinjenim Državama, kazao je na konferenciji o međunarodnom pravu njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

Istaknuo je da zahtjev nove američke administracije da se pregovara samo o bilateralnim trgovinskim sporazumima predstavlja ozbiljnu političku i ekonomsku prepreku za Njemačku, kao najveće europsko gospodarstvo i ključnu članicu Europske unije koja o trgovinskim sporazumima pregovara u ime svojih članica.

“To ugrožava stabilnost naše zemlje, a čini mi se da će štetiti i stabilnosti Sjedinjenih Država”, kazao je.

Njemački čelnici nadaju se preispitivanju planova o europsko-američkom trgovinskom sporazumu za nekoliko godina, potaknuti činjenicom da Trump nije ciljao na taj mogući trgovinski sporazum, dok ruši druge sporazume o slobodnoj trgovini s Kanadom, Meksikom i nekim azijskim zemljama.

Merkel i kineski predsjednik Xi Jinping u četvrtak su se u telefonskom razgovoru složili da će raditi na slobodnoj trgovini i otvorenim tržištima, rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

Ključna tema sastanka njemačke kancelarke i američkog predsjednika u petak će biti trgovina.

Pregovori će se fokusirati i na vanjskopolitička pitanja, od onih koji se odnose na NATO, Rusiju i Siriju, preko bliskoistočnog pitanja, do tema povezanih s Iranom, Sjevernom Korejom i EU-om.

Komentiraj