EPA/YOUSSEF BADAWI

Njemački ministar poziva Rusiju da pomogne u rješavanju krize u Siriji

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je u subotu uoči sastanka skupine G7 u Torontu pozvao Rusiju da pomogne riješiti krizu u Siriji.

“Treba nam konstruktivan doprinos Rusije kako bi postigli mirno rješenje”, rekao je Maas novinarima prije leta za Kanadu dodavši da to isto vrijedi i za sukob u Ukrajini o kojemu bi ministri vanjskih poslova skupine G7 najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta također trebali razgovarati.

Rusija nije član skupine te neće sudjelovati na sastanku.

Idućeg bi tjedna Maas trebao sudjelovati na međunarodnoj konferenciji o Siriji u Bruxellesu, a najavio je da će humanitarna pomoć narodu u Siriji biti u središtu razgovora.

“Ponovit ću našu potporu mirovnom procesu pod okriljem Ujedinjenih naroda. Žurno trebamo političko rješenje za ovaj sukob koje predugo traje”, rekao je Maas.

Sirijska kriza je teško narušila već nategnute odnose između Zapada i Rusije koja podupire sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

SAD, Francuska i Britanija su ovoga mjeseca raketama napale ciljeve u u Siriji zbog uporabe kemijskog oružja koju Asad i Moskva niječu.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen listu Bild am Sonntag je rekla da bi njemačka oružane snage bile sposobne sudjelovati u napadima ali je dodala  da “ovoga puta nisu pozvane”.

Von der Leyen je rekla da su zračni udari oživjeli mirovne incijative i dodala je da je to ključno kako bi se ponovno pokrenuli mirovni razgovori o Sirij u Ženevi  sa svim učesnicima.

Ona je rekla da je nužno pregovarati s Asadovom vladom kako bi se postigli početni koraci poput prekida vatre i dostave humanitarne pomoći.

Njemačka ministrica, članica konzervativaca Angele Merkel, pozvala je na čvrst stav spram ruskog predsjednika Vladimira Putina rekavši kako on “ne cijeni slabost” te da on neće nastupiti više prijateljski zbog “susretljvosti ili mekanog pristupa”.

No istaknula je i da je važno ostati spreman razgovarati s Rusijom.

Komentiraj