Njemački ministar: “Političari moraju ozbiljnije shvatiti pandemiju”

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier rekao je u nedjelju da zaraza američkoga predsjednika Donalda Trumpa koronavirusom pokazuje da političari moraju ozbiljnije shvatiti pandemiju COVID-a 19 i prestati umanjivati zdravstveni rizik koji ta bolest predstavlja.

Trump je većinu godine pokušavao umanjiti opasnost koju predstavlja pandemija koronavirusa, kojim se zarazilo 7,4 milijuna Amerikanaca, a umrlo više od 209.000, dok je istodobno gospodarstvo doživjelo teške udarce zbog kojih su milijuni ostali bez posla.

Altmaier, bliski suradnik kancelarke Angele Merkel, rekao je za ARD da Trumpova bolest potvrđuje ono što su njemački dužnosnici govorili od početka pandemije, a posebno to da je važno zaštititi sebe i druge noseći masku i održavajući socijalnu distancu.

“I ljuti me činjenica da uvijek postoje političari, u stranci Donalda Trumpa, ali i u drugim zemljama pa i ovdje s nama, koji umanjuju rizik, koji se prave da možeš prkositi virusu i da se ništa neće dogoditi”, rekao je Altmaier.

Točno je upravo suprotno, što nam pokazuje više od 200.000 umrlih od koronavirusa za samo šest mjeseci u Sjedinjenim Državama, rekao je.

“Mnogi od tih ljudi još bi bili živi da se borba protiv pandemije vodi na pravi način”, dodao je Altmaier.

Tijekom prvoga vala u proljeće broj zaraženih i umrlih od koronavirusa u Njemačkoj bio je razmjerno nizak u odnosu na druge europske zemlje.

No, broj zaraženih ponovno raste i vlasti razmišljaju o novim restrikcijama koje bi ograničile javni život i usporile gospodarski oporavak, nakon što je Njemačka u prvoj polovici godine pretrpjela najtežu recesiju.

Komentiraj