: Kay Nietfeld/dpa

Njemački ministar Gabriel uputio otvoreno pismo Turcima u Njemačkoj

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel poručio je u subotu u otvorenom pismu Turcima u Njemačkoj da promjena politike Berlina prema Ankari neće utjecati na njih te da oni “pripadaju u Njemačku, imali njemačku putovnicu ili ne”.

Gabriel je u otvorenom pismu Turcima u Njemačkoj, koje je objavljeno u subotu u dnevnom listu Bild na njemačkom i turskom jeziku, naglasio da je prijateljstvo Nijemaca i Turaka važno te da je Berlin uvijek težio dobrim odnosima sa Ankarom jer zna da je to važno za tri milijuna Turaka koji žive u Njemačkoj.

“Bez obzira na teške političke odnose između Turske i Njemačke, jedno je jasno – narod turskih korijena u Njemačkoj pripada ovdje s nama, imali njemačku putovnicu ili ne”, napisao je Gabriel ističući da Njemačka mora zaštiti svoje građane te da će razmotriti suradnju i ekonomsku pomoć Turskoj.

Gabrielovo pismo došlo je nakon što je njegov kolega ministar financija Wolfgang Schaeuble usporedio radnje Turske u zadržavanju šest aktivista za ljudska prava u zatvoru, među kojima ima i njemačkih državljana, sa onima u “autoritarnoj bivšoj komunističkoj Istočnoj Njemačkoj”.

Bilateralne napetosti između dvije zemlje bile su velike i prije uhićenja tih aktivista, uslijed optuživanja tijekom referenduma u travnju ove godine o proširenju ovlasti turskog predsjednika te zbog povlačenja njemačkih vojnika iz turske zračne baze koje je počelo ovog mjeseca.

Komentiraj