Njemački mediji protive se Jeremyju Ironsu kao predsjedniku žirija Berlinalea

Od ove godine filmski festival u Berlinu ima nove čelne ljude koji su se našli na udaru dijela njemačkih medija zbog odluke da za predsjednika žirija ovogodišnjeg Berlinalea odaberu Jeremyja Ironsa. Razlog tome su izjave koje je Jeremy Irons svojedobno davao za medije u kojima je komentirao seksualno uznemiravanje i homoseksualne brakove.

Dvije njemačke novine – Tageszeitung i Der Tagesspiegel – upozorile su na Ironsovu izjavu koju je dao 2011. godine u intervjuu za britanski magazin Radio Times. Tada je rekao „Ako muškarac stavi svoju ruku na žensku stražnjicu, svaka žena koja drži do sebe znati će se nositi s time. Zar ne možemo biti srdačni?“. Zanimljiv je i argument koji je Irons iznio 2013. godine u intervjuu za Huffington Post gdje  je, komentirajući legalizaciju homoseksualnih brakova, rekao da će to dovesti do toga da se očevi vjenčaju sa svojim sinovima kako bi izbjegli plaćanje poreza na nasljedstvo. Ubrzo je za BBC izjavio kako bi mu bilo bolje da je šutio te je dodao „Mislim da je homoseksualni brak predivan. Mislim da je predivan bilo koji razlog zbog kojeg su ljudi u vezi“.

Međutim, Andreas Busche, urednik Der Tagesspiegla, napisao je „Da je netko u internet tražilicu upisao riječi ‘Jeremy Irons’ i ‘MeToo’ čelnici Berlinalea došli bi do brojnih članaka u roku od pola sekunde. Ovakva provjera je danas strandardna procedura prilikom zapošljavanja“, dodajući kako ne želi samo kritizirati Ironsa zbog njegovih izjava već i čelnike Berlinalea koji se nisu zapitali je li izbor Ironsa problematičan. Novinarka Tageszeitunga Carolina Schwarz upozorila je da se o problemima koje je isticao MeToo pokret na Berlinaleu počelo raspravljati prije dvije godine.  „Da su im nužne promjene u filmskoj industriji stvarno bitne, onda ne bi za predsjednika žirija izabrali osobu koji je umanjivao seksualno uznemiravanje u prošlosti te bi izabrali osobu koja se bori za jednakost i nenasilje u ovoj industriji“.

Komentirajući te tvrdnje, umjetnički direktor Berlinalea Carlo Chatrian rekao je kako znaju da je Jeremy Irons već revidirao svoje stavove i izrazio žaljenje zbog svojih nekadašnjih izjava koje nemaju veze sa njegovom pozicijom predsjednika žirija. „Njegove izjave su svojedobno izvučene iz konteksta. On je već istaknuo kako njegovi nekadašnji komentari ne predstavljaju njegov odnos i način razmišljanja spram tih problema“, objasnio je Chatrian.

Filmski festival u Berlinu započinje 20. veljače.

Komentiraj