Njemački Kurd Catulay s novim odvjetnicima nastavlja borbu protiv izručenja Turskoj

Miranda Cikotic/PIXSELL

Splitski odvjetnici Edvard Sušac i Mario Žaja novi su branitelji njemačkog Kurda Murata Catulaya (52) iz Koelna koji je prije tjedan dana zbog terorizma uhićen u Kostanjama kod Omiša, a i dalje se nalazi u ekstradicijskom pritvoru splitskog zatvora.

Istovremeno, očekuje se turski zahtjev za izručenje i ustupanje kompletnog spisa prevedenog na hrvatski i njemački jezik.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odvjetnicima je u četvrtak dostavilo rješenje o odbijanju žalbe ranijeg Catulayevog branitelja, zagrebačkog odvjetnika Tihomira Mišića koji se osim na određivanje pritvora žalio i na visinu jamčevine od 50 tisuća eura.

Iako nije uobičajeno da se žalbe odvojeno rješavaju isto je izvanraspravno vijeće nekoliko dana ranije odbilo žalbu državnog odvjetništva koje je tražilo da se jamčevina ne dopusti. Sada se čeka da Turska u Split pošalje kompletan spis jer trenutno odvjetnici raspolažu tek sa tjeralicom Interpola iz 2012.

Odvjetnike Sušca i Žaju angažirao je Muratov otac pa su predmet preuzeli tek pred koji dan nakon što je odvjetnik Mišić Catulayu otkazao punomoć isključivo radi svoje dislociranosti od splitskog zatvora.

Za sada je poznato da je Catulay u Turskoj osuđen na doživotni zatvor zbog teških kaznenih djela. Prema posljednjoj informaciji obitelj Murata Catulaya još nije prikupila 50 tisuća eura jamčevine, a izgleda da u tome i neće uspjeti u tome s obzirom da su supruga i on radnici.

Odvjetnici su Catulaya ovoga tjedna posjetili u zatvoru, a kažu da se nije žalio na uvjete koji tamo vladaju. U razgovoru s njim su stekli dojam da je prilično zabrinut za svoju djecu i obitelj te da mu nije lako.

Odvjetnik Sušac je za Hinu rekao kako smatra da je Turska opasna država za Murata s obzirom da je Kurd te da ima opravdanu bojazan za svoj život ukoliko ga Hrvatska izruči. Posebno strahuje od najavljenog uvođenja smrtne kazne koja bi se, prema najvama, mogla primjenjivati retroaktivno.

“Postupak ekstradicije je pravosudni u dijelu gdje sud odlučuje o izručenju, odnosno gdje provjerava može li doći do toga, a politička odluka je ona koju kasnije donosi ministar prilikom izvršavanja sudske odluke. U zadnje vrijeme Vrhovni sud, ali i ostali sudovi su zauzeli stav da je u konkretnom slučaju osobito važno provjeriti bi li došlo do narušavanja temeljnih ljudskih prava i sloboda. U ovom slučaju ćemo i mi to isticati jer je to notorna činjenica da bi do toga moglo doći s obzirom da je naš branjenik Kurd”, kazao je Sušac podsjetivši da se radi o državljaninu Njemačke i političkom azilantu koji desetljećima nije odlazio u Tursku.

Odvjetnik Žaja je rekao kako imaju potvrdu od austrijskog imigracijskog ureda da je njihov branjenik bio od 1987. do 1990. registriran u Austriji te da od studenog 1995. živi u Njemačkoj, a sada će provjeriti gdje je bio u međuvremenu. Ekstradicijski pritvor traje 40 dana nakon čega ga je dozvoljeno produžavati. No, ako do sljedeće subote 13. kolovoza iz Turske u Hrvatsku ne stigne molba za njegovim izručenjem može se tražiti ukidanje zatvora.

Kurda s njemačkom putovnicom Turska već pet godina tereti za terorizam i sudjelovanje u terorističkim akcijama organizacije TIKKO, vojnog krila Komunističke partije Turske. Uhićen je temeljem tjeralice Interpola i to tek nakon što je putem e-visitora, sustava za registraciju gostiju, otkriven da je sa obitelji na ljetovanju u Kostanjama.

Komentiraj