Njemački epidemiolozi ne očekuju drugi val zaraze, ako se poštuju mjere

Stručnjaci njemačkog državnog epidemiološkog instituta Robert Koch očekuju da se drugi val širenja koronavirusa može spriječiti discipliniranim ponašanjem građana.

“Mi ne očekujemo neke drastične promjene glede širenja zaraze u sljedeće vrijeme”, rekao je direktor Instituta Robert Koch u utorak u Berlinu te dodao kako je “vrlo optimističan” glede eventualnog širenja drugog vala zaraze.

“Hoće li se to dogoditi ili ne, leži u našim rukama. Moramo i dalje biti na oprezu i pridržavati se pravila držanja razmaka i nošenja maski u javnom prijevozu i trgovinama”, rekao je Wieler.

On je objasnio kako će “virus i dalje ostati među nama” što će se manifestirati kroz pojedinačna lokalno izolirana žarišta širenja kao što je trenutno slučaj u zapadnonjemačkom Guetersloheu gdje su od utorka ponovno vraćene stroge mjere borbe protiv širenja virusa.

Wieler je objasnio da se nagli porast tzv. reprodukcijskog broja u Njemačkoj, koji označava koliko jedan zaraženi zarazi novih pacijenata, povezuje s izbijanjem u nekoliko žarišta poput Gueterslohea, Goettingena ili berlinske četvrti Neukoelln.

Pored higijenskih mjera u sprječavanju širenja zaraza bi trebala pomoći i aplikacija savezne vlade za praćenje virusa koja bi, kako je najavljeno iz ureda njemačke kancelarke Angele Merkel, uskoro trebala funkcionirati i u inozemstvu.

Voditelj kancelarskog ureda Helge Braun objasnio je kako se razgovara s vlastima u Austriji, Švicarskoj i Italiji kako bi se uskladilo funkcioniranje različitih sustava aplikacija za praćenje i to još prije početka glavne ljetne turističke sezone.

Komentiraj