Njemačke zapovjednice broda Sea Watch dobit će odličje grada Pariza

Grad Pariz uručit će odličja dvjema njemačkim zapovjedniciama broda Sea Watch 3 u znak podrške muškarcima i ženama koji svakodnevno spašavaju migrante na moru, najavio je u petak pomoćnik gradonačelnice.

“Udruge kao što su SOS Mediterranee i Sea Watch služe nam na čast i obvezuju nas nasuprot inerciji europskih vlada”, rekao je Patrick Klugman, pomoćnik gradonačelnice Pariza (iz stranke socijalista).

“(Zapovjednice) Carola Rackete i Pia Klemp simboli su te borbe, nositeljice su europskih vrijednosti i grad Pariz ponovno poziva naš kontinent da tim vrijednostima ostane vjeran”, navodi Klugman.

“Gradske vlasti Pariza zbilja nemaju pametnijeg posla”, reagirao je na Facebooku talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini. Odluku o dodjeli odličja kapetanicama nazvao je “francuskom sramotom” i “neprihvatljivom provokacijom”.

“To su isti oni Francuzi koji su bombardirali Libiju i koji danas hrane građanski rat i prodaju ilegalno oružje Libiji (…) a zatvaraju vlastite luke nevladinim udrugama”, napisala je Giorgia Meloni, čelnica talijanske krajnje desne stranke Talijanska braćo.

Carola Rackete bila je uhićena krajem lipnja jer je uplovila u luku Lampedusu kako bi iskrcala 40 migranata koji su više od dva tjedna bili na brodu, a talijanske vlasti odbijale su ih primiti. Optužena je za pomaganje ilegalne imigracije i sudit će joj se 18. srpnja u gradu Agrigente na Siciliji.

Druga zapovjednica Pia Klemp također je spasila brojne živote migranata u Sredozemnom moru te je i protiv nje talijansko pravosuđe pokrenulo proces.

Gradske vlasti Pariza kane uručiti hitnu pomoć od 100.000 eura udruzi SOS Mediterranee za novu kampanju spašavanja migranata na moru.

Komentiraj