Smrt dugogodišnjeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla i dalje izaziva reakcije diljem svijeta, a vodeći njemački političari se zalažu za imenovanje ulica i trgova po “kancelaru ujedinjenja”, dok je počast Kohlu odao je i Papa Franjo tijekom subotnje audijencije s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, javljaju njemački mediji u subotu.

“Helmut Kohl je osjećajem i požrtvovnošću radio na boljitku građana Njemačke i europskih susjeda”, rekao je Papa Franjo nakon susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je u subotu boravila u Vatikanu na privatnoj audijenciji kod Pape. Poglavar Rimokatoličke crkve je tom prilikom istaknuo i Kohlovo “neumorno djelovanje u korist ujedinjenja Njemačke i Europe”, a istaknuo je i njegovo zalaganje za mir i pomirenje.

Njemačka nogometna reprezentacija zatražila je od FIFA-e dozvolu za nošenje crne trake na rukavu tijekom utakmice Konfederacijskog kupa s Rusijom, koja bi se trebala održati u ponedjeljak.

Nekoliko istaknutih političara vodeće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije založilo se za osnivanje zaklade koja bi nosila ime Helmuta Kohla, kao i imenovanje ulica po demokršćanskom kancelaru.

“Jedna ulica ili jedan trg u Berlinu trebali bi biti nazvani po Helmutu Kohlu”, rekla je za dnevnik Tagesspiegel državna tajnica za kulturu i predsjednica berlinskog ogranka Kršćansko-demokratske unije (CDU) Monika Gruetters.

Knjige žalosti za kancelara Kohla, koje je preminuo u petak u 87. godini, postavljene su u stranačkoj središnjici CDU-a u Berlinu, kao i u zgradi vlade savezne pokrajine Porajnje-Falačka, čiji je premijer Kohl bio krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. U ovoj pokrajini su i zastave danas bile spuštene na pola koplja.

Termin i mjesto za svečanu komemoraciju još nije određen.

Komentiraj