Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas zauzeo se u ponedjeljak navečer na početku sastanka tzv. Normandijske grupe u Berlinu, u kojoj sudjeluju Njemačka, Francuska, Ukrajina i Rusija, za mirovnu misiju vojnika Ujedinjenih naroda u istočnoj Ukrajini.

„Misija Plavih kaciga bila bi, prema našem mišljenju, oživjeti mirovni proces i dati mu novi okvir“, rekao je Heiko Maas na početku prvog sastanka tzv. Normandijske grupa nakon godine i pol.

Maas smatra da bi oružane snage Ujedinjenih naroda bila prikladna mjera da se osigura ono što je dogovoreno u sporazumu iz Minska.

On je istodobno priznao da se mišljenja Ukrajine i Rusije „jako razilaze“ kada je uloga Plavih kaciga u pitanju mada se načelno slažu oko misije i najavio da se o toj temi želi razgovarati u ponedjeljka navečer u Berlinu. Maas je ukazao na to da je sporazum iz Minska „samo ove godine“ prekršen preko tisuću puta.

Susret ministara vanjskih poslova Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke u Berlinu odvija se u trenutku kada se sigurnosna situacija u istočnoj Ukrajini dodatno zaoštrava.

Komentiraj