Njemačka vojna protuobavještajna služba (MAD) trenutačno ispituje 275 slučajeva desnog ekstremizma među pripadnicima Bundeswehra, prenose njemački mediji u utorak, a ministarstvo obrane najavljuje da će od srpnja svi kandidati za ulazak u vojsku biti prethodno provjereni.

“Samo ove godine bilo je 53 novih prijava kojima se bavi MAD”, prenose mediji odgovor Ministarstva obrane na upit zastupničkog kluba stranke Ljevica.

Prijave se u najvećem broju slučajeva odnose na izvikivanje parola poput “Sieg Heil” ili isticanja nacističkih obilježja.

U  37 slučajeva proveden je disciplinski postupak od kojih je šest završilo na sudu. Prošle godine završena su tri suđenja i rezultirala otpuštanjem dvojice civilnih djelatnika Bundeswehra,  članova ekstremno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) te jednog aktivnog vojnika koji je bio član ekstremno desne skupine mladih.

NPD se smatra strankom kojoj je cilj rušenje ustavnog poretka u Njemačkoj.

Od prvog srpnja godine kandidati za Bundeswehr bit će prije primanja u vojne snage podvrgnuti provjeri kako bi se, kako je priopćilo Ministarstvo obrane. Time će se unaprijed isključiti mogućnost dolazaka osoba krajnje desničarske orijentacije u redove Bundeswehra.

Stručnjak za desni radikalizam Markus Klein iz Instituta za društveno savjetovanje rekao je za dnevnik Neue Deutschland da ga ne čude najnovije brojke koje govore o velikom broju prekršaja s desno radikalnom pozadinom. Po njegovu mišljenju Bundeswehr je “oduvijek bio atraktivan poslodavac za građane radikalnih desničarskih svjetonazora”.

“Za ljude koji nisu u stanju intelektualno riješiti probleme  nego isključivo nasiljem, Bundeswehr je zanimljiv poslodavac tj. obrazovna ustanova. Ondje se uče vještinama koje im u budućnosti mogu biti od koristi”, zaključio je Klein.

Dnevnik Westfalenpost istodobno tvrdi da Bundeswehr nema veći problem s desnim radikalizmom od ostatka društva, ali da građani na te slučajeve reagiraju osjetljivo jer se radi o društvenom čimbeniku koji jamči sigurnost zemlje.

Komentiraj