Njemačka vlada prihvatila paket mjera za brže protjerivanje odbijenih azilanata

Pixabay

Njemačka vlada prihvatila je u srijedu najavljivani paket zakonskih promjena koje će omogućiti brže i sustavnije protjerivanje osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom.

„Zakon za bolju provedbu obveze napuštanja zemlje“ sadrži niz mjera poput produljenja pritvora za osobe koje predstavljaju opasnost, a za koje ne postoji pravna osnova za boravak u Njemačkoj. Dosada je ovakve osobe bilo moguće u pritvoru zadržati četiri dana. Na taj način će se logistički olakšati i tzv. grupna protjerivanja, primjerice preko čarter letova.

Jedna od mjera bolje kontrole osoba koje predstavljaju opasnost, primjerice zbog svojih aktivnosti na islamističkoj sceni, a koje bi trebale biti protjerane, je i upotreba tzv. elektronskih lisica kojima bi kontroliralo kretanje.

Podnositelji zahtjeva za azilom koji budu osumnjičeni za prikrivanje identiteta ili lažno predstavljanje ubuduće će se smjeti kretati samo na području za koje je nadležan njihov ured za strance.

Ove mjere uslijedile su kao pouka iz slučaja Anisa Amrija, počinitelja terorističkog napada na berlinski božićni sajam prošle godine. Amri se, unatoč činjenici da je svakog trenutka trebao biti protjeran i da je zbog svojih kontakata s islamističkom scenom bio okarakteriziran kao „osoba od koje potječe opasnost“, slobodno kretao zemljom.

Novi zakon će djelatnicima ureda za prihvat izbjeglica  isto tako omogućiti uvid u mobitele podnositelja zahtjeva za azilom, ako se pojavi sumnja u tvrdnje glede porijekla.

Dosada su podnositelji zahtjeva mogli onemogućiti uvid u podatke svog mobitela.

Lažno iznošenje podataka o zemlji porijekla je jedan od najvećih problema s kojim se susreću djelatnici u uredima za prihvat, s obzirom da je utvrđivanje na temelju lingvističkog vještačenja vrlo skup i dugotrajan proces.

De Maiziere: Važno što brže protjerivanje osoba bez odobrenog azila 

Ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je nakon sastanka kabineta kako je sada izuzetno važno sustavno i brzo protjerivanje osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom, s obzirom na to da se ove godine očekuje velik broj odbijenih zahtjeva za azilom.

Prema podacima Saveznog ureda za migracije i izbjeglice, krajem prošle godine u Njemačkoj je boravilo 207.000 osoba koje nemaju pravo ostanka u Njemačkoj.

Predstavnici saveznih zemalja i vlada usuglasili su se oko novih mjera još početkom veljače, a parlament bi ga formalno trebao izglasati do sredine ožujka.

Organizacije za zaštitu prava izbjeglica oštro su kritizirale novi paket mjera kao nehuman. Dijelovi oporbe donošenje zakonskih mjera za bržim protjerivanjem odbijenih azilanata povezuju s predizbornom kampanjom.

Organizacije i oporba posebice kritizira protjerivanje u Afganistan. Šef kancelarskog ureda Peter Altmeier je opravdao protjerivanje odbijenih azilanata u Afganistan te je ustvrdio kako su “veliki dijelovi” Afganistana sigurni.

“U Afganistanu milijuni najnormalnije odlaze na posao i u škole i žive normalnim životom”, rekao je Altmeier za javni servis Deutschlandfunk.

Komentiraj