Njemački ministar financija optimistično vjeruje da će sa Sjedinjenim Državama na ljeto dogovoriti rješenje za trgovinu na obostrano zadovoljstvo, rekao je u petak nakon sastanka s američkim kolegom u Washingtonu.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa zaprijetila je da će nametnuti mjere za ograničenje uvoza, a to uključuje čelik kojega je Njemačka velik proizvođač.

Trumpova administracija verbalno je napala Njemačku zbog velikog suficita u trgovini, a prema Washingtonu, ona to ostvaruje iskorištavajući slabi euro.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble rekao je da o tome nisu razgovarali u Washingtonu gdje su se okupili čelnici na proljetnom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Schaeuble je rekao da je popustio spor sa SAD-om zbog trgovine i vjeruje da će se naći rješenje na obostrano zadovoljstvo kada se financijski čelnici G20 sastanu u srpnju u Hamburgu.

Ove godine Njemačka predsjeda skupinom 20 najjačih gospodarstava svijeta.

Ministrica gospodarstva i energetike Brigitte Zypries rekla je ovaj tjedan da američko propitivanje šteti li uvoz čelika američkom gospodarstvu vodi prema “nepoželjnom protekcionizmu”.

O svjetskoj trgovini čelika ona će razgovarati s američkim ministrom trgovine Wilburom Rossom idući tjedan, najavila je.

Komentiraj