Njemački ministar vanjskih poslova rekao je da nedavni pokušaj uspostave primirja između ukrajinskih snaga i separatista koje podupire Rusija nudi “tračak nade” te da se nada da će sljedeći tjedan biti poduzeti daljnji koraci prema miru.

Frank-Walter Steinmeier je tijekom posjeta Kijevu sa svojim francuskim kolegom rekao da će u skladu s moskovskim sporazumom separatisti koje podupire Moskva početi primjenjivati najnovije primirje u srijedu u ponoć, te da će se toga pridržavati i Ukrajina.

Dvije strane ranije su se dogovorile da će nadzirati prekid vatre koji se vremenski podudara s početkom nove školske godine 1. rujna, a u kojem se stupanj nasilja smanjio no svi sukobi nisu zaustavljeni.

“Ponovno smo na raskrižju”, rekao je Steinmeier na brifingu za novinare. “Vidimo mali tračak nade u ovome primirju … no to nije dovoljno”.

Francuska i Njemačka posredovale su u postizanju mirovnog sporazuma prije 18 mjeseci, ali mnoge njegove ključne točke, poput održavanja regionalnih izbora i vraćanja kontrole na ukrajinskoj granici s Rusijom Kijevu, dugo su u zastoju.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin rekao je da je problem u tome što nema sporazuma s Rusijom oko redoslijeda primjene mirovnih uvjeta.

“Shvaćamo da je za primjenu dogovora iz Minska, za pritisak na Rusiju da ih provede,  potrebna jasna ideja o redoslijedu koraka i jamstava od Rusije da će ih provesti”, rekao je Steinmeier na brifingu.

Komentiraj