Njemačka uvrstila Istru u ‘zelenu zonu’, s optimizmom čekaju Uskrs

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac u nedjelju je za emisiju RTL Danas komentirao odluku Njemačke koja je zbog povoljne epidemiološke situacije Istru i još tri hrvatske županije stavila u tzv. zelenu zonu.

Istarski iznajmljivači i ugostitelji su zadovoljni odlukom Njemačke te smatraju da je sada na redu Hrvatska s daljnjim popuštanjem mjera i više turističkih sadržaja.

“Imamo odličnu sinergiju s građanima Istarske županije koji u velikoj mjeri podnose ove mjere disciplinirano. to je uvjet da bi mogli biti uspješni i imamo bezrezervnu potporu”, naglasio je Kozlevac i dodao da su se mjere postepeno otpuštale, a situacija se pomno pratili.

Istarski su ugostitelji kao problem istaknuli zatvorene unutarnje prostore objekata, ali Kozlevac je rekao da ipak imaju njihovu podršku i da neće brzati s otvaranjem.

“Turistička sezona trebala bi s predsezonom početi već oko Uskrsa i želimo sačuvati brojke koje imamo. Bit će teško, ali nastojimo napraviti da nakon toga postepeno otvaramo objekte kako bi u glavnu sezonu ušli što spremniji i zeleniji”, rekao je.

Što se Covid putovnica tiče, Kozlevac smatra da bi se njihovim uvođenjem stvorilo dodatno ograničenje za mnoge, s obzirom na to da cijepljenje ne ide dinamikom kojom bi trebalo ići. “Mislim da će trebati primijeniti druge mjere kao što smo to radili prošle godine u ljetnoj sezoni”, rekao je Kozlevac.

Za razliku od Njemačke gdje Nijemci pri povratku kući od nedjelje više ne moraju u samoizolaciju niti se moraju javljati svom uredu za zdravstvo, Slovenija i Italija najavili su rigoroznije mjere prema Hrvatskoj.

“To znači da svi koji rade preko ili idu iz bilo kojeg razloga, morat će napraviti antigenski test koji vrijedi doduše sedam dana”, komentirao je Kozlevac pooštravanje mjera Slovenije i Italije, ali je istaknuo da će potruditi da cijeli proces bude brži i bezbolniji.

Komentiraj