Njemačka uvodi nove naknade za plin

Njemačka je u četvrtak uvela novu naknadu na plin kako bi sufinancirala visoke troškove uvoza nakon smanjenih isporuka iz Rusije, pojačavši opterećenje za građane i kompanije unatoč visokoj inflaciji.

Naknada za skladištenje plina od 0,59 eurcenti po megavat satu trebala bi stupiti na snagu 1. listopada, objavio je operater tržišta plina Trading Hub Europe (THE).

Početkom tjedna THE je već od listopada najavio naknadu od 2,419 eurocenti po kilovatsatu koja bi uvoznicima plina trebala nadoknaditi više troškove nabave nakon značajno smanjenih isporuka iz Rusije.

Nove naknade značit će za prosječnu četveročlanu obitelj gotovo 500 eura veće troškove za plin u cijeloj godini, prema procjenama digitalnih platformi za usporedbu i analizu cijena Verivox i Check24.

Naknadu za razliku u cijeni plaćat će i industrija pa će tako u sektoru proizvodnje čelika računi za energiju porasti za dodatnih oko 500 milijuna eura godišnje, povrh sedam milijardi eura dodatnih troškova koje su već proizvele visoke cijene energije, prema procjeni industrije čelika.

“Naknada za plin značajno pojačava troškovni pritisak kojem je industrija čelika već izložena zbog ekstremnih povećanja cijena na tržištima energije”, rekao je predsjednik udruge proizvođača čelika Hans Juergen Kerkhoff.

Ekonomisti su upozorili da će naknade dodatno potaknuti inflaciju u najvećem europskom gospodarstvu, koja već sada iznosi visokih 8,5 posto.

Naknade su predviđene novim zakonom o energetskoj sigurnosti koji je Njemačka usvojila ove godine nakon smanjenih isporuka plina iz Rusije.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da će se, kako bi se ublažio udarac novih troškova koji će posebno teško pogoditi siromašna kućanstva, stopa PDV-a na plin smanjiti s 19 posto na sedam posto kako bi se “sačuvala društvena kohezija”.

Snižena stopa PDV-a ostat će na snazi do kraja ožujka 2024., kada bi naknade trebale biti ukinute.

Komentiraj