Tri Sirijca uhićena su u utorak u Njemačkoj zbog sumnje da su namjeravali izvesti terorističke napade u ime Islamske države, prenose svjetski mediji izjave njemačkih tužilaca.

Muškarci, u dobi od 17. 18, i 26 godina, uhićeni su nakon serije policijskih racija u državama Schleswig-Holstein i Donja Saska. Izvještaji govore i kako je policija zaplijenila ‘opsežni materijal’ u racijama. Ipak, navode tužitelji, nisu pronađeni nikakvi dokazi o konkretnim misijama i naredbama.

Istraga je zasada otkrila kako su trojica Sirijaca u Njemačku došla u studenom 2015. godine sa namjerom da izvrše naredbe Islamske države ili čekaju daljnje upute. Vjeruje se da su do Njemačke došli preko Turske i Grčke, a putovali su s lažnim dokumentima.

Istražitelji vjeruju kako se uhićeni trojac dobrovoljno javio za navodnu misiju, a 17-godišnjak je imao obuku s oružjem i eksplozivima. Uhićeni su u utorak u rano jutro, kada je više od 200 policajaca upalo u nekoliko zgrada, među kojima su bila i tri skloništa za izbjeglice.

Njemačka je na rubu nakon niza napada ovog ljeta. U samo jednom tjednu u srpnju, ubijeno je deset osoba, a na desetke je ranjeno u zasebnim oružanim, bombaškim napadima, napadu sjekirom i mačetom. Tri napada dogodila su se u Bavarskoj, a jedan u Baden-Wuerttemberg. U dva napada sudjelovali su tražitelji azila.

Komentiraj