EPA/CLEMENS BILAN

NJEMAČKA U srijedu počinju pregovori o sastavljanju koalicijske vlade

Demokršćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) započet će sljedeće srijede razgovore o mogućem sastavljanju koalicijske vlade, priopćila je u petak predsjednica zastupničkog kluba SPD-a u Bundestagu Andrea Nahles.

„U srijedu ćemo imati prve razgovore s predstavnicima CDU-a i CSU-a. No to isprva neće biti razgovori o konkretnim temama, mi se još uvijek ne nalazimo u pregovorima“, rekla je Nahles u petak za javni servis Deutschlandfunk.

Ona je, nakon što je SPD na stranačkom kongresu u četvrtak dao zeleno svjetlo za početak razgovora s demokršćanima, objasnila kako SPD zasad ne postavlja nikakve uvijete za bilo koji oblik buduće suradnje.

„Poznato je koje su teme nama važne: borba protiv siromaštva u starosti, investicije u socijalnu stanogradnju i borba protiv klimatskih promjena“, rekla je Nahles.

Stranački kongres SPD-a je odobrio pregovore koji zasad nemaju definirani cilj. Za stranku u obzir dolazi i koalicijska vlada s SPD-om kao manjim partnerom, ali i toleriranje manjinske vlade na čelu s demokršćanima.

Kako bi se udovoljilo velikom dijelu stranke koji se protivi ulasku u novu vladu s Angelom Merkel na čelu, odlučeno je da, ako se nakon prvih razgovora vodstva Unije i SPD-a dođe do zaključka kako postoje temelji za stvaranje novog izdanja „velike koalicije“, nastavak pregovora mora odobri još jedan, izvanredni kongres SPD-a u siječnju.

Prema ispitivanju javnog mijenja „Politbarometer“ od petka, što ga je za javni servis ZDF proveo institut Forsa, većina Nijemaca, 70 posto ispitanih građana, očekuje novo izdanje „velike koalicije“. Gotovo polovica, 47 posto ispitanih, bili bi zadovoljni formiranjem takve koalicije i smatra da je to dobro za zemlju.

Oko trećine ispitanika, 36 posto, ne odobrava stvaranje velikog saveza koji bi krajnje desnu Alternativu za Njemačku (AfD) učinio najvećom oporbenom strankom.

Komentiraj