Njemačka u šoku nakon desničarskog terorističkog napada

Vlasti u Njemačkoj noćašnji pokolj u Hanauu u kojem je ubijeno deset osoba tretiraju kao teroristički napad s radikalno desnom pozadinom zbog čega je istragu preuzelo glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu, a njemački političari u prvim reakcijama izražavaju šok i ogorčenje.

“Rasizam je otrov. Mržnja je otrov. I taj otrov se proširio po našem društvu i nosi krivnju za mnoge zločine”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel reagirajući na pokolj, dodajući kako je današnji dan “žalostan dan za Njemačku”.

Prema posljednjim informacijama, počinitelj Tobias R. u nargila barovima ubio osmero osoba, jedna je preminula u toku noći, a pet ozlijeđenih se još nalazi u životnoj opasnosti. Počinitelj je na kraju ubio svoju majku i sebe.

Merkel je izjavila da se, unatoč činjenici da istraga još nije okončana, može govoriti o napadu s radikalno desno pozadinom te je ukazala na slične napade posljednjih godina u Njemačkoj, od ubojstava NSU skupine pa preko ubojstva političara CDU-a  Waltera Luebckea pa do napada na sinagogu u Halleu prošle jeseni.

Preblag odnos prema krajnjoj desnici?

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier svima je koji su meta rasizma u Njemačkoj pružio podršku.

“Podržavam sve one kojima prijeti rasistička mržnja. Vi niste sami. Velika većina Nijemaca u Njemačkoj osuđuje ovo djelo i svaki oblik rasizma, mržnje i nasilja”, rekao je Steinmeier.

Napad su osudile i islamske i židovske udruge u Njemačkoj te su vlasti upozorile na preblag odnos prema teroru s krajnje desnog političkog spektra.

“Opasnost rastućeg ekstremno desnog spektra predugo je bila shvaćana nedovoljno ozbiljno. Policija i pravosuđe su očito vrlo često slijepi na desno oko”, rekao je predsjednik Središnjeg vijeća njemačkih Židova Josef Schuster u četvrtak.

Joachim Herrmann, bavarski ministar unutarnjih poslova, noćašnji pokolj u Hanauu je jasno okarakterizirao kao radikalno desničarski teroristički napad.

“Na temelju pronađenih materijala i činjenice da su žrtve uglavnom stranog porijekla moramo polaziti od toga da se radi o zločinu motiviranom radikalno desnim svjetonazorima i mržnjom prema strancima”, rekao je Herrmann.

Za danas je zakazan i izvanredni sastanak unutarnjopolitičkog odbora Bundestagu.

Predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret kramp-Karrenbauer je rekla kako je pokolj u Hanauu još jedan dokaz da se treba ograditi od konzervativno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) koja “trpi naciste u svojim redovima”.

Među žrtvama i državljanin BiH?

Njemački mediji na turskom jeziku javljaju u međuvremenu da su među žrtvama ubijenim jučer kasno navečer u dva lokala u Hanauu, osim turskih državljana kurdske nacionalnosti i jedan državljanin Bosne i Hercegovine kao i jedna konobarica poljskog porijekla.

Mediji također prenose izvode iz jednog videa koji je Tobias R. prije nekoliko dana postavio na Facebook i prepun je teorija zavjera i rasističkih izjava.

On, između ostaloga, na engleskom upozorava građane SAD-a na navodne podzemne tunele u Americi gdje se “zlostavljaju djeca”.

Kako prenosi dnevnik Bild, u njegovu stanu je pronađen i “konfuzno sastavljen” manifest na 24 stranice u kojem Tobias R. govori o tomu kako vjeruje da ga netko uhodi te kako “pojedini narodi”, pri čemu ih navodi čitav niz iz Azije, Afrike i Bliskog istoka, između ostalog i žitelje Izraela, trebaju “biti uništeni” ako ne pođe za rukom njihovo protjerivanje iz Njemačke.

Stručnjak za protuterorizam s King’s Collegea u Londonu Peter Neumann napisao je da taj tekst sadrži “različita, ali uglavnom krajnje desna stajališta, uz ‘uradi-sam-ideologiju’ kombiniranu s dijelovima koje je pronašao na internetu.

“Obrazac je jasan i uopće nije nov”, rekao je.

Neumann je za osumnjičenog rekao da je vjerojatno  “incel”, a što je kratica za osobu koja je “bez svoje volje u celibatu” i taj izraz često se koristi za skupine spolno frustriranih muškaraca okupljenih na internetu.

Nekoliko “incela” povezano je sa silovitim napadima, uključivo muškarca u Torontu koji je optužen za ubojstvo deset osoba kada se kombijem zaletio u mnoštvo pješaka 2018.

Počinitelj vlastima do sada nije upadao u oči zbog ekstremizma, a bio je član lokalnog streljačkog društva što mu je omogućilo legalno posjedovanje oružja.

Ubojstvo se dogodilo večer uoči početka vrhunca ovogodišnji pokladnih svečanosti u velikim dijelovima Njemačke. Tradicionalna karnevalska povorka u Hanauu je otkazana.
Za danas predvečer su u mnogim gradovima najavljene komemorativne povorke.

Krvavi pohod

Svoj krvavi pohod Tobias R. počeo oko 22 sata u srijedu u šiša-baru u četvrti Heumarkt u središtu Hanua, nekih 20 kilometara istočno od Frankfurta.

Naoružani napadač je prema izvješću zvonio na vrata i  pucao na ljude u dijelu bara za pušenje, gdje je ubio pet osoba, među njima ženu, piše tabloid Bild.

Zatim je automobilom pobjegao s tog mjesta i otvorio vatru u “Arena Bar & Cafe” gdje je usmrtio tri osobe izvan zgrade, navode lokalni mediji pozivajući se na očevice koji su čuli desetak pucnjeva.

“Žrtve su ljudi koje smo godinama poznavali”, rekao je menadžer lokala za njemačku novinsku agenciju dpa te dodao “za sve nas to je šok”.

Lov na bjegunca trajao je satima uz pomoć policijskih helikoptera. Očevici pomogli policiji da pronađen vozilo osumnjičenog, kazao je Peter Beuth, ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Hessen.

Pucanjava u Hanauu dogodila se manje u tjedan dana nakon što je policija uhitila 12 članova njemačke krajnje desne skupine koja je kovala urotu “šokantnih” razmjena za napade na džamije, poput napada kakav je lani bio izveden na Novom Zelandu.

Počinjen je nakon antisemitskog napada u listopadu u istočnom gradu Halleu na židvoski blagdan Yom Kippur što je zazvonilo na uzbunu zbog rastuće prijetnje neonacizma u Njemačkoj.

Taj krvavi pohod koji je završio smrću dviju osoba, bio je prenošen videom uživo.

U lipnju je konzervativni političar Walter Luebcke, zagovornik liberalne izbjegličke politike, ubijen u vlastitu domu.

Komentiraj