EPA

Njemačka traži od NATO-a da se razgovara o turskoj intervenciji u Siriji

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel rekao je u četvrtak da je tražio od NATO-a da se razgovara o spornoj turskoj intervenciji na sjeveru Sirije protiv kurdske milicije koju podržava Washington.

“Tražio sam od glavnog tajnika NATO-a razgovore o stanju u Siriji i na sjeveru te zemlje”, naveo je Sigmar Gabriel u  priopćenju i najavio odgodu modernizacije tenkova koje je Njemačka isporučila Turskoj. Obje zemlje su članice Sjevernoatlantskog saveza.

“Njemačku vladu i dalje jako zabrinjava vojni sukob na sjeveru Sirije i zato s Francuskom pokušavamo spriječiti nastavak eskalacije, omogućiti humanitarni pristup i zaštititi civilno stanovništvo”, naveo je.

Gabriel je naglasio da se turski sigurnosni interesi u tom području moraju uzeti u obzir. Ankara strahuje od osnivanja kurdske države na svojoj granici. “Vojni sukob mora prestati da bi se omogućilo postizanje rješenja”, naglasio je i dodao da je to više puta rekao turskoj vladi.

Ministar je rekao da njegova zemlja odgađa odluku o modernizaciji tenkova Leopard turske vojske, koju traži Ankara. Njemačka vlada je nekoliko dana na udaru oštrih kritika nakon raspoređivanja tih tenkova protiv Kurda u Siriji.

Za njemačku vladu je jasno da mi ne možemo isporučiti oružje u područja napetosti i to nećemo učiniti, rekao je Sigmar Gabriel.

Od ovog vikenda je njemačka vlada pod pritiskom jer su na snimkama turske intervencije protiv kurdskih snaga u Siriji vidljivi tenkovi njemačke proizvodnje Leopard 2.

Oporba lijevog centra i mediji traže objašnjenja od njemačkih vlasti koje u ugovoru iz 2005. nisu predvidjele odredbu koja bi omogućila Berlinu pravo veta na upotrebu prodane vojne opreme.

Gabriel je u siječnju prije te vojne intervencije rekao da će Njemačka modernizirati te tenkove u sklopu poboljšanja odnosa s Ankarom.

Izvoz oružja je redovna tema u Njemačkoj .

Krajem 2017. vlada je bila na udaru kritika zbog svojih isporuka oružja Saudijskoj Arabiji, sudionici sukoba koji je izazvao tešku humanitarnu krizu u Jemenu.

Gabriel je rekao da će Berlin odrediti svoje stajalište o oružju isporučenom Turskoj kada bude formirana njemačka vlada, najranije u ožujku.

Komentiraj