Vode rijeka Rajne, Mosella i Dunava na zapadu Njemačke  dostigle su ovoga vikenda kritične razine nakon obilnih kiša i otapanja snijega na jugu zemlje.

Kuće u nekim područjima oko rijeke Moselle u subotu su poplavljene a bit će potrebna još najmanje jedan dan da se vremenski uvjeti poprave.

Gradonačelnik Uerziga, zapadno od Frankfurta, rekao je da su stanovnici bili primorani poduzeti mjere protiv poplava.

“Ljudi slažu vreće s pijeskom, ispumpavaju vodu iz podruma i prazne kuće. Nadamo se da će se stanje uskoro popraviti”, rekao je.

Razina Rajne raste “brže no što je očekivano”, rekao je dužnosnik službe nadležene za poplave.

Rijeka se već prelila na nekoliko lokacija uzvodno, a očekuje se da će razine vode rasti do nedjelje popodne.

Predviđa se da će Rajna u Koelnu dostići devet metara tijekom ponedjeljka, što je 70 centimetara iznad kritične razine za plovidbu.

Rajna raste tri centimetra na sat, brže no što je očekivano, rekao je Henning Werker, dužnosnik nadležan za zaštitu od poplava.

U Saarbrueckenu blizu granice s Francuskom, gdje su rijeke dostigle dvostruku razinu od prosječne, zatvorena je glavna prometnica.

Razina Dunava na jugu Njemačke također je početkom vikenda također postala kritična.

Poplave su uzrokovale obilne kiše i otapanje snijega posljednjih dana. Očekuje se da će se vremenski uvjeti na zapadu Njemačke promijeniti u idućih nekoliko dana uz manje pljuskova od nedjelje, najavila je nacionalna meteorološka služba.

Komentiraj