Njemačka razmatra nova ograničenja skupova i putovanja

Njemačka bi trebala nastaviti s ograničenjem broja ljudi na skupovima te smanjivati broj nepotrebnih putovanja dok se zemlja bori s porastom broja novozaraženih koronavirusom, rekla je u nedjelju pomoćnica kancelarke Angele Merkel, Helge Braun.

“Moramo malo postrožiti kriterije ondje gdje se zaraza širi brže, a to su partyji i, nažalost, putovanja”, rekla je šefica ureda njemačke kancelarke, Helge Braun za televiziju ARD.

“Na početku smo drugog vala i samo ćemo odlučnošću političara i stanovništva pridonijeti njegovu izbjegavanju i usporenju”, rekla je.

Njemačka je uspjela održati broj novozaraženih i smrtnih slučajeva nižim od brojnih susjednih zemalja, no dnevni broj novih slučajeva zaraze od četvrtka je premašio 4000, što je najviše od travnja. U nedjelju su brojke bile nešto niže, no to je zato što su rezultati testiranja vikendima obično niži.

Merkel i gradonačelnici 11 najvećih njemačkih gradova u petak su se dogovorili da će usvojiti strože mjere ako broj novozaraženih prijeđe prag od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika u tjedan dana.

Više od 20 njemačkih gradova sada je iznad te razine, što je rezultiralo nizom internih ograničenja putovanja.

Braun, i sama liječnica, smatra da bi u centrima za testiranje prednost trebali imati zaposleni u zdravstvenom sektoru i osobe sa simptomima bolesti, u odnosu na turiste.

Bavarski premijer Markus Soeder tijekom vikenda je predložio uvođenje strožih novčanih kazni za sve one koji na mjestima poput javnog prijevoza ili trgovina, ne nose maske. One bi trebale iznositi 250 eura u odnosu na trenutačnih 50 te 500 eura za sve koji prijestup ponove. Braun je rekla da se slaže s uvođenjem strožih kazni.

Kancelarka Merkel u srijedu će nastaviti pregovore s premijerima saveznih država.

Komentiraj