Njemačka prihvatila novi kontingent izbjeglica iz Grčke

U Njemačkoj je u petak pristiglo stotinjak izbjeglica iz kampova na grčkim otocima čiji je prihvat je Njemačka dogovorila s grčkim vlastima nakon požara u kampu Moria na otoku Lesbosu.

U Njemačku je došao 61 maloljetnik i 40 odraslih, ukupno 26 obitelji, kojima je u Grčkoj već priznat izbjeglički status što je bio preduvjet Njemačke za njihov prihvat.

Od početka godine je u Njemačku organiziranim zrakoplovima već pristiglo 905 izbjeglica iz Grčke.

Njemačka se početkom godine obvezala na prihvat žitelja prenapučenih kampova na grčkim otocima pri čemu se trebalo raditi isključivo o maloljetnim djevojčicama lošeg zdravstvenog stanja s priznatim izbjegličkim statusom.

U prvom kontingentu početkom godine Njemačka je prihvatila 243 bolesne djece u pratnji roditelja. Berlin se nakon požara u Moriji obvezao na prihvat 150 priznatih izbjeglica koji su već prebačeni s otoka na grčko kopno.

Unutar Njemačke postoji sukob oko prihvata novih izbjeglica. Dok su neki gradovi i okruzi spremni na prihvat novih izbjeglica iz Grčke, ministarstvo unutarnjih poslova to odbija ukazujući na potrebu rješenja na razini EU-a.

Njemačka kancelarka Angela Merkel bi se sljedećeg tjedna trebala sastati s predstavnicima lokalnih uprava na temu daljnjeg prihvata izbjeglica iz Grčke.

“Njemačka vlada pozdravlja spremnost saveznih pokrajina i gradova na prihvat novih izbjeglica ali ovaj postupak je u nadležnosti saveznih vlasti”, rekla je jedna glasnogovornica vlade u petak.

Njemačka je od početka migracijske krize 2015. primila najviše migranata iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Komentiraj