Njemačka pozvala EU da stvori sustav za plaćanje neovisan o SAD-u kako bi se spasio sporazum s Iranom

EPA/PATRICK SEEGER

Europa treba stvoriti sustave za plaćanje koji su neovisni o Sjedinjenim Državama ako želi spasiti nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila iz kojeg je američki predsjednik Donald Trump povukao svoju državu, ustvrdio je u utorak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

“Zato je neophodno da ojačamo europsku autonomiju stvarajući kanale za plaćanje koji su neovisni o Sjedinjenim Državama, europski monetarni fond i neovisan sustav SWIFT”, napisao je njemački ministar u poslovnom dnevniku Handelsblatt.

“Svaki dan sa sporazumom na snazi je bolji od veoma eksplozivne krize koja bi u suprotnom mogla pogoditi Bliski istok”, dodao je u članku.

Mreža za plaćanje SWIFT čije je sjedište u Belgiji i preko koje se odvija većina svjetskih prekograničnih transakcija 2012. je isključila Iran nakon što su se SAD i EU dogovorili da će uvesti sankcije nad Teheranom zbog nuklearnih aktivnosti.

Sporazumom između Irana i svjetskih sila iz 2015. ukinute su međunarodne sankcije, a Teheran je zauzvrat pristao ograničiti svoje nuklearne aktivnosti čime je produženo razdoblje koje bi mu bilo potrebno za proizvodnju atomske bombe ako se na to odluči. Teheran već dugo odbacuje da uopće ima tu namjeru.

Trump je u svibnju povukao SAD iz tog sporazuma, potpisanog za vrijeme njegovog prethodnika Baracka Obame, prozvavši taj dogovor manjkavim. Ranije ovog mjeseca je uveo nove sankcije nad Teheranom.

Europske sile trude se osigurati da Iran zadrži dovoljno gospodarskih koristi kako bi ga se moglo nagovoriti da se i dalje drži sporazuma usprkos odlasku Washingtona. To se pokazalo teškim jer mnoge europske tvrtke strahuju od američkih financijskih kazna.

Iran je ovog tjedna pozvao Europu da osnaži inicijativu za spas sporazuma nakon što se francuski naftni gigant Total povukao s velikog projekta u toj državi.

Trumpova odluka o Iranu i uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija iz Europske unije pogoršala je odnose između tog saveza i SAD-a.

“Uzimajući u obzir okolnosti, od strateške je važnosti da Washingtonu jasno kažemo: želimo surađivati”, napisao je Maas.

“No nećemo dopustiti da naštetite našim interesima bez da se savjetujete s nama”.

EU se obvezala da će se suprotstaviti Trumpovom vraćanju sankcija nad Iranom, što uključuje i novi zakon koji će štititi europske tvrtke od kaznenih mjera.

Komentiraj