Njemačka ponudila pomoć ukrajinskim, ruskim i bjeloruskim filmašima, iz Ukrajine stigao brutalan odgovor

Berlinski filmski fond Medienboard Berlin-Brandenburg (MBB) prošlog je mjeseca organizirao program za izbjegle i ugrožene filmaše iz Ukrajine, Bjelorusije i Rusije. Pokrenut početkom srpnja, u sklopu programa nudi se 162 tisuća eura za 11 izbjeglih filmaše iz Ukrajine i ugrožene filmaše iz Bjelorusije i Rusije u trajanju od šest mjeseci. Program je otvoren za scenariste, redatelje, producente i animatore koji u svom zahtjevu podnesu ideje za dugometražni film a kojima bi se pomoglo u pisanju scenarija.  Oni bi tijekom šest mjeseci radili u Njemačkoj te bi se umrežili s njemačkom filmskom industrijom.  Ukrajinci su ogorčeni tim prijedlogom a službeni odgovor poslao je Volodimir Šeiko (na slici), direktor Ukrajinskog kulturnog instituta.

On je na početku zahvalio MBB-u na pokušajima da pomogne filmašima iz Ukrajine koji su žrtve brutalne agresije Rusije, ali dodaje kako stavljanje Ukrajinaca, Bjelorusa i Rusa u istu grupu nije samo etički upitno i bezosjećajno spram Ukrajinaca već, još važnije, osnažuje ideološku konstrukciju o „tri bratska naroda“ koja vuče korijene iz carske Rusije a kasnije je  zacementirana u ruskoj historiografiji.

„To je koncept o ‘tri bratska naroda’ koji je sovjetski režim koristio kao izliku kako bi homogenizirao kulture tri zemalja, što je značilo rusifikaciju Ukrajine i Bjelorusije“, stoji u pismu koje je potpisao Šeiko dodajući kako zapadne kulturne institucije nastoje dekolonizirati povijest a ovime se pod isti kišobran stavljaju Rusija, Bjelorusija i Ukrajina čime se jača zastarjela sovjetska perspektiva i ruska kolonijalna logika.

MBB nije odgovorio na ovo pismo ali je njihov direktor Kirsten Niehuus rekao za portal Deadline kako je program tako postavljen jer je Berlin grad slobode pri čemu filmaši nemaju obavezu surađivati s drugim filmašima iz svoje ili drugih zemalja. „Grad nudi pomoć filmašima čija je egzistencija ugrožena ratom ili koji su politički proganjani od strane autokratskog režima bez demokratskog pravnog sustava“, zaključio je Niehuus.

 

Komentiraj