Njemačka planira džihadistima oduzeti državljanstvo

EPA/VICTOR LERENA

Njemačka vlada planira donijeti zakon koji bi omogućio oduzimanje njemačkog državljanstva islamistima opasnim za ustavni poredak, javljaju njemački mediji u ponedjeljak.

“Planiramo donošenje zakona koji bi omogućio da se džihadistima koji posjeduju dvostruko državljanstvo oduzme njemačko”, rekao je u razgovoru za medije Funke Grupe državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Stephan Mayer (Kršćansko-socjalna unija CSU).

Mayer je dodao kako očekuje da bi zakon mogao biti donesen već do kraja ove godine.

I dosad je bilo prijedloga da se svim onima koji su u Siriji i Iraku sudjelovali u borbama na strani islamista oduzme njemačko državljanstvo, ali je ovo prva konkretna najava promjene zakona koji bi to i omogućio.

Kako se navodi, ova inicijativa potječe od novog ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera (CSU) koji je odmah nakon dolaska na ovaj položaj najavio oštre mjere uperene protiv islamista.

On je ujedno najavio i sustavnije protjerivanja osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom a za koje ne postoje pravni temelji za ostanak u Njemačkoj.

Seehofer je u ponedjeljak najavio kako želi proširiti popis zemalja koje slove kao sigurne zemlje, što bi omogućilo lakše protjerivanje. Pored Maroka, Tunisa i Alžira, Seehofer popis želi proširiti i na Armeniju i Gruziju.

Nakon što su neke balkanske zemlje poput Srbije i Makedonije proglašene zemljama sigurnog porijekla, postupci rješavanja zahtjeva za azilom građana ovih zemalja se drastično ubrzao.

Komentiraj