Njemačka partner Srbiji na putu ka EU, Maas za “novu dinamiku” proširenja

Njemačka pruža svaku potporu dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, bit će pouzdan partner Srbiji na putu ka EU i zalagat će se za to da proces proširenja, uz ispunjenje obveza, “doživi novi dinamiku”, poručio je u četvrtak u Beogradu šef njemačke diplomacije Heiko Maas.

Proces dijaloga nije lak, ali bi on bio pridonio i ekonomskom razvoju jer Srbija i zemlje u njezinu okruženju imaju takav ekonomski potencijal i bogatstvo kulture, i to su resursi koje treba iskoristiti za dobrobit ljudi u regiji, rekao je Maas na zajedničkoj konferenciji za medije poslije razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Svaka zemlja na Zapadnom Balkanu sama određuje svoju brzinu prodruživanja Uniji, kazao je Maas istaknuvši da su Srbiji potrebni “dodatni reformski napori u područjima vladavine prava i borbe protiv korupcije” te da su na tom polju “važni rezultati”.

Srbijanski predsjednik Vučić priznao je da teme razgovora s njemačkim šefom diplomacije nisu “ugodne i jednostavne”, poglavito o Kosovu, čiju je neovisnost Njemačka priznala.

On je rekao kako Srbiji nisu potrebne isprike i da ne odbacuje težnju za kompromisom s Kosovom, jer drži da “zamrznuti konflikt nije najbolje rešenje, jer ga netko uvijek može odmrznuti”.

Poručio je da je “bit napretka u miru” te da ga treba graditi s Albancima jer je izvjesno da će Srbi i Albanci u idućem stoljeću biti najveće nacije u regiji.

Vučić je inzistirao da kosovska strana treba ispuniti sve potpisane sporazume, ponajprije Briselski, potpisan u travnju 2013., po kojem je obveza Prištine uspostaviti Zajednicu srpskih općina kao upravno tijelo na Kosovu.

Posjet njemačkog šefa diplomacije Vučić vidi kao potvrdu značaja političkog dijaloga i poboljšanje bilateralne suradnje dviju država, s obzirom na to da Srbija s Njemačkom ima “uvjerljivi najveću trgovinsku razmjenu”, dok njemačka poduzeća i investitori zapošljavaju “nekoliko desetaka tisuća ljudi” u Srbiji.

Vučić je poručio da će Srbija u regiji “imati apsolutno konstruktivnu ulogu” i da će “čuvati mir” te da nije zainteresirana za teritorije drugih, već za svestranu suradnju s njima.

Srbijanski predsjednik je naveo i da će Srbija u svim pitanjima vanjske politike, u kojima to ne ugrožava najvitalnije srpske državne i nacionalne interese, nastojati postići što veću suglasnost s članicama Unije.

Heiko Maas danas je, s visokim srbijanskim dužnosnicima, službeno otvorio novoizgrađenu zgradu njemačkog  veleposlanstva u Beogradu i ponovio da Berlin podupire Beograd na europskom putu jer drži da je zapadnom Balkanu mjesto u EU. Maas je istaknuo da je Njemačka partner, “ali partner koji ima i neke zahtjeve”, poput reformi i pomirenja u regiji, te da će se zalagati  “da proces proširenja doživi novi dinamiku”.

Komentiraj