Njemačka otkazala susret s izraelskim vodstvom

EPA/MICHAEL SOHN / POOL

Njemačka kancelarka Angela Merkel otkazala je susret s izraelskom vladom, objavio je glasnogovornik vlade u ponedjeljak u Berlinu.

Službeni razlog otkazivanja sastanka zakazanog za 10. svibnja u Jeruzalemu su izbori u rujnu, no jedan od razloga mogao bi biti i nezadovoljstvo Merkel izraelskim zakonom o legalizaciji naseljavanja spornih teritorija usvojen ranije ovaj mjesec, prenose izraelske dnevne novine Haaretz, pozivajući se na anonimne njemačke i izraelske izvore.

Izrael je tim zakonom, koji je osudio velik broj država i međunarodnih organizacija, omogućio da se nekretnine izgrađene na palestinskom teritoriju ne ruše.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je nakon donošenja tog zakona priopćilo da je time “znatno uzdrmano povjerenje u predanost izraelske vlade prema rješenju o dvije države”.

Otkazivanje sastanka jedan je od nekoliko načina kojima će Njemačka izraziti svoje nezadovoljstvo tim zakonom i nastavkom izraelskog naseljavanja, piše Haaretz.

Njemački i izraelski čelnici, kao i njihovi visoki dužnosnici, sastaju se gotovo jednom godišnje od 2008. u Berlinu i Jeruzalemu kako bi isticali blizak odnos  dviju država.

Obje su se strane obvezale da će se idući krug razgovora između dviju vlada održati u novoj godini, rekao je glasnogovornik, a kao razlog otkazivanja naveo je “niz međunarodnih sastanaka u kontekstu njemačkog predsjedavanja skupinom G20”.

Komentiraj