Njemačka osudila rusko “nuklearno zastrašivanje”, dok Bugarska poziva na intezivnije pregovore

“Novi pokušaj nuklearnog zastrašivanja” putem plasiranja nuklearnog oružja u Bjelorusiju od strane Rusije, pod vodstvom Vladimira Putina, Njemačka je danas strogo osudila.

“Nećemo skretati s našeg puta. Usporedba predsjednika Putina s nuklearnim projektilima NATO-a je pogrešna i ne može se koristiti kao opravdanje”, reakcija je jednog njemačkog dužnosnika njihovog ministarstva vanjskih poslova na plasiranje nuklearnog oružja. Dodaje još kako je Bjelorusija obvezna biti područje bez nuklearnog oružja, spram čega ona “postupa suprotno”.

“U tome nema ništa neobično: Sjedinjene Države čine to već desetljećima. Odavno raspoređuju taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika”, Putinov je odgovor bio još u subotu prije konačne odluke plasmana.

Spram Njemačke, Bugarska potpredsjednica Ilijana Iotova na Putinovu odluku reagirala je s ponovnim pozivanjem na mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije. Za nju situacija postaje “sve opasnija i zastrašujuća”. Bugarska iz svoje geopolitičke točke od početka rata u Ukrajini zagovara što češće i konstruktivnije mirovne pregovore.

“Ovo nisu prazne riječi”, rekla je o svojim pozivima na pregovore, mir i rastuću opasnost. Po njoj, više naoružanja u svim zemljama dovodi do nepredvidivih i opasnih odluka. Bugarskoj je upravo to interes spriječiti.  “Nadam se da će razum ipak prevladati. I da se u ovom slučaju više radi o prijetnjama nego o stvarnom djelovanju”, iskazala hje svoje nade bugarska potpredsjednica o postupcima i namjerama Vladimira Putina.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner