Njemačka odobrila hitnu pomoć za poplave: Dvjesto milijuna eura, bez formalnosti, birokracije i zahtjeva za obnovu

Njemačka vlada je u srijedu odobrila hitnih 200 milijuna eura pomoći građanima za sanaciju šteta prošlotjednih poplava i obećala da ih neće opterećivati nepotrebnim formalnostima, kao što su zahtjevi za obnovu.

Savezna vlada će “podebljati” pomoć federalnih država do 200 milijuna eura, pa bi ukupni paket iznosio 400 milijuna eura.

“To je iznos koji bi trebao biti dovoljan, ali bude li potrebno fond za hitnu pomoć možemo povećati do 400 milijuna”, rekao je ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz  na konferenciji za novinare u Berlinu.

Tim će se novcem sanirati najteža oštećenja na stambenim objektima i infrastrukturi te pomoći hitnim službama koji raščišćavaju teren.

Kao prvu pomoć za nabavu najpotrebnijeg, svako pogođeno kućanstvo bi trebalo dobiti 3.500 eura.

Nakon katastrofe, koja je u Njemačkoj odnijela 170 života, kancelarka Angela Merkel i ministar Scholz obećali su brzu financiju pomoć.

Fond od milijardu eura

U planu je i fond od milijardu eura za širu obnovu, no za to će trebati još godine, rekao je Scholz.  “Učinit ćemo ono što treba. Svi mogu računati na to”, istaknuo je.

O dugoročnoj pomoći za obnovu u pogođenim područjima, za koju se pretpostavlja da će stajati milijarde, odlučivat će se na izvanrednoj konferenciji premijera saveznih zemalja s kancelarkom Merkel krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca.

Scholz je stradalima obećao da ih vlada neće opterećivati formalnostima i birokracijom. “Želimo ovo obaviti bez novih prostornih propisa. Ako treba obnoviti most, kuću ili školu, ne trebate podnositi nove zahtjeve i čekati odobrenje”, rekao je Scholz, kancelarski kandidat socijaldemokrata na predstojećim parlamentarnim izborima.

Osim zapadne Njemačke, poplave su prošli tjedan uništile i velike dijelove susjedne Belgije i Nizozemske.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]