Njemačka odbacuje Trumpovu tvrdnju da duguje NATO-u i SAD-u “goleme svote novca”

EPA/CLEMENS BILAN

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen u nedjelju je odbacila tvrdnje američkoga predsjednika Donalda Trumpa da Njemačka duguje NATO-u i SAD-u “goleme svote” novca za obranu.

“Ne postoji dug NATO-u”, rekla je von der Leyen te dodala da bi bilo pogrešno povezati ciljeve o potrošnji 2 posto BDP-a na obranu do 2024 samo uz NATO.

“Sredstva za obranu troše se i za mirovne misije UN-a, za europske misije i za našu suradnju u borbi protiv terorizma IS-a”, rekla je von der Leyen.

Ona je dodala da svi žele da teret bude podijeljen pošteno a da bi se to dogodilo potrebno je imati “moderan sigurnosni koncept” koji uključuje moderan NATO ali i europski obrambeni savez i ulaganje u Ujedinjene narode.

Trump je preko Twittera poručio – dan nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Washingtonu – da Njemačka “duguje goleme svote novca NATO-u i SAD-u te da mora više plaćati za snažnu i vrlo skupu obranu koju dobiva!”

Trump je tražio da Njemačka i i ostale članice NATO-a ubrzaju napore kako bi ispunile potrebna izdvajanja za obranu NATO-a.

Komentiraj