Njemačka očekuje rekordnih 800.000 zahtjeva za azil u 2015.

EPA/BORIS ROESSLER

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je u srijedu da Njemačka ove godine očekuje čak 800.000 zahtjeva za azil, što je apsolutni rekord.

Usto je pozvao Europsku komisiju da donese mjere protiv zemalja članica koje ne izvršavaju obveze glede skrbi o migrantima.

“Trebamo računati s 800.000 podnositelja zahtjeva za azil”, rekao je u Berlinu, dodajući da je to “pravi izazov” za njegovu zemlju pošto su zadnja predviđanja govorila o 500.000 ljudi.

“To je pravi izazov koji ćemo svladati” i Njemačka “nije potonula”, rekao je na tiskovnoj konferenciji, premda se izbjeglice ondje smješta u šatore, kontejnere za stanovanje i u vojarne.

“EK mora djelovati protiv zemalja članica koje ne izvršavaju svoju zadaću”, istaknuo je.

Upozorio je da Njemačka na dulji rok “ne može sama skrbiti, kao što je to sada slučaj, za oko 40 posto izbjeglica i tražitelja azila u Europi”.

 

  • Ministar je ponovo ocijenio “neprihvatljivim i sramotnim za Europu” velik broj tražitelja azila iz balkanskih zemalja, kao što su Albanija, Kosovo i Srbija, čiji zahtjevi nemaju izgleda da budu prihvaćeni.

 

“Oni će morati napustiti našu zemlju”, istaknuo je.

U prvih sedam mjeseci Njemačka, glavno odredište tražitelja azila u EU-u, zabilježila je 218.221 zahtjev za azil, što je više nego dvostruko (124,8 posto) u odnosu na prethodnu godinu i više nego za čitavu 2014. (202.834), po podatcima ministarstva unutarnjih poslova.

Taj se skok uvelike može pripisati golemom porastu broja tražitelja azila s Kosova, iz Albanije i Srbije.

Od siječnja do srpnja broj Sirijaca koji traže azil u Njemačkoj također je u znatnom porastu: sa 16.616 u prvih sedam mjeseci 2014. popeo se na 44.417 u istom razdoblju ove godine.

1992. godine, u jeku rata u bivšoj Jugoslaviji, Njemačka je zabilježila dotad najveći broj tražitelja azila, 438.000.

Komentiraj