EPA/SERGEY DOLZHENK

Njemačka obećala da će uzeti u obzir dvojbe Ukrajine oko Sjevernog toka

Njemačka kancelarka Angela Merkel i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko složili su se oko toga da bi primirje u Istočnoj Ukrajini moglo biti ostvareno jedino uz prisutnost „plavih kaciga“ Ujedinjenih naroda, priopćeno je nakon susreta dvoje državnika u utorak u Berlinu, na kojem je također potvrđena važna tranzitna uloga Ukrajine u dostavi ruskog plina.

“Napredak u ostvarenju dogovora iz Minska oko Ukrajine je više nego skroman. Zato smo došli do zaključka da bi projekt mirovnih postrojbi Ujedinjenih naroda bio dobro rješenje“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon susreta s Porošenkom.

Ukrajinski predsjednik ustraje na misiji „plavih kaciga“ koja bi imala mandat osiguranja mira i na područjima koje se nalaze pod kontrolom proruskih pobunjenika, čemu se protivi Rusija koja se zalaže za to da postrojbe UN-a djeluju samo kao pratnja promatračima Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Merkel i Porošenko su razgovarali i o spornom plinovodu Sjeverni tok 2, čijoj se gradnji Ukrajina protivi.

Njemačka kancelarka je Ukrajini obećala da će i ubuduće imati kontrolu u dostavi ruskog plina prema Europi.

„Nedopustivo je da zbog Sjevernog toka 2 Ukrajina izgubi ulogu kad je u pitanju tranzit plina“, rekla je Merkel. Ona je rekla kako je „vrlo pažljivo“ poslušala ukrajinske kritike na račun ovog plinovoda.

„Sjeverni tok 2 nije samo gospodarski projekt. Ovdje trebamo uzeti u obir i političke aspekte“, rekla je njemačka kancelarka.

Ovaj projekt je nastao zahvaljujući tijesnoj suradnji bivšeg kancelara Gerharda Schroedera i ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji slove kao prisni suradnici.

Svoje dvojbe naspram Sjevernog toka su izrazile i ostale istočnoeuropske zemlje, poput Poljske, koje time ne samo da gube prihode od tranzita plina nego strahuju od sve jačeg utjecaja Rusije na Europu.

Komentiraj