Oba osumnjičena za sudjelovanje u napadu na autobus s igračima nogometnog kluba Borussia Dortmund najvjerojatnije nisu povezena s ovim terorističkim napadom, objavile su u četvrtak njemačke vlasti.

Jedan osumnjičeni je pušten iz pritvora, dok je drugi zadržan, ali ne zbog napada nego zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji Islamska država, priopćilo je glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu.
„Istraga dosad nije pružila dokaze da je osumnjičeni sudjelovao u napadu na autobus Borussije“, priopćilo je glavno državno odvjetništvo.
Jedan od privedenih, 26-ogodišnji Iračanin Abdul Beset A. zadržan je u pritvoru zbog članstva u terorističkoj skupini Islamska država.
„Osumnjičeni se najkasnije 2014. pridružio IS-u u Iraku, gdje je preuzeo zapovjedništvo nad jednom postrojbom koja je sudjelovala u otmicama, ucjenama i ciljanim ubojstvima. On je 2015. otišao u Tursku, a početkom 2016. u Njemačku“, stoji u priopćenju. Riječ je o osumnjičenome koji je jučer tijekomu dana uhićen u svom stanu u Wuppertalu.
Drugi pritvoreni, 28-godišnji Nijemac, pušten je na slobodu.
Njemačke službe trenutno provode istragu u svim pravcima, kako prema islamističkim krugovima, tako i prema ekstremnoj ljevici i desnici.
„Zasad se nismo usredotočili samo na jednu političku pozadinu, nego se istraga vodi u svim pravcima“, rekao je jedan predstavnik državnog odvjetništva agenciji Reuters.
Odmah nakon napada u utorak navečer pronađeno je pismo u kojem navodno odgovornost preuzima Islamska država. U isto vrijeme se na internetu pojavilo i pismo u kojem jedna lijeva organizacija preuzima odgovornost za napad.
Pismo na internetu se brzo pokazalo kao lažno, a u svezi sa sadržajem pisma pronađenog nedaleko mjesta eksplozije također su se pojavile sumnje u vjerodostojnost.
Prilikom eksplozije triju eksplozivnih naprava u blizini autobusa s igračima Borussije Dortmunda, u utorak navečer je lakše ozlijeđen jedan igrač i jedan policajac iz pratnje.

Komentiraj