Njemačka neće pomagati Afganistanu: Maas: “Nećemo dati ni centa ako talibani uvedu šerijatski zakon”

Njemačka neće davati financijsku podršku Afganistanu ako talibani nakon preuzimanja te države uvedu šerijatski zakon, rekao je u četvrtak njemački ministar vanjskih poslova.

„Dajemo 430 milijuna eura svake godine, ali nećemo dati ni centa ako talibani preuzmu državu i uvedu šerijatski zakon“, rekao je Heiko Maas za radio ZDF.

Afganistanske snage bore se protiv talibana koji su osvojili većinu države. Američki obavještajci vjeruju kako bi unutar idućih 90 dana mogli osvojiti i prijestolnicu Kabul.

Talibani su u šest dana osvojili osam provincijskih prijestolnica u Afganistanu, brzinom koja je iznenadila američke dužnosnike.

Talibani sad kontroliraju 65 posto afganistanskog teritorija, a prijete osvajanjem još 11 provincijskih središta, kazao je u utorak europski dužnosnik.

Njemačka ministrica obrane odbacila je u ponedjeljak pozive da se njezini vojnici vrate u Afganistan  nakon što su talibani zauzeli Kunduz, grad u kojem su njemačke trupe bile stacionirane 10 godina.

Njemačka je imala drugi najveći vojni kontigent u Afganistanu nakon SAD-a, a neki članovi konzervativne stranke, kojoj pripada i ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer, traže da njemački vojnici sudjeluju u intervenciji protiv talibana.

Komentiraj