Njemačka ne želi vratiti vojnike u Afganistan

Njemačka ministrica obrane odbacila je u ponedjeljak pozive da se njezini vojnici vrate u Afganistan  nakon što su talibani zauzeli Kunduz, grad u kojem su njemačke trupe bile stacionirane 10 godina.

Njemačka je imala drugi najveći vojni kontigent u Afganistanu nakon SAD-a, a neki članovi konzervativne stranke, kojoj pripada i ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer, traže da njemački vojnici sudjeluju u intervenciji protiv talibana.

Talibani, radikalni sunitski islamisti, osvojili su u zadnjih nekoliko dana glavne gradove triju pokrajina, uključujući i Kunduz, te nastavljaju ofenzivu započetku povlačenjem stranih vojski.

“Izvješća iz Kunduza i ostalih dijelova Afganistana ostavljaju gorak okus u ustima i jako bole. No, da li su društvo i parlament spremni poslati oružane snage u rat i ostati tamo s velikim brojem vojnika najmanje jednu generaciju? Ako nismo na to spremni, tada je zajedničko povlačenje s partnerima ispravna odluka”, rekla je ministrica.

Sukobi s talibanima

Nakon što je SAD u travnju najavio plan povlačenja do 11. rujna, a članice NATO-a koje su sudjelovale u misiji u Afganistanu to također prihvatile, ponovo su svom žestinom izbili sukobi, a talibani zauzimaju sve veći dio zemlje.

Kramp-Karrenbauer je okrivila bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da je sabotirao operaciju u Afganistanu, iako je njegov nasljednik Joe Biden taj koji provodi politiku povlačenja, podsjeća Reuters.

Ona Trumpa krivi za sporazum koji je s islamističkim militantima postigao 2020. o povlačenju američkih snaga.

UN je u međuvremenu objavio da je samo prošli mjesec u sukobima u pokrajinama Helmand, Kandahar i Herat poginulo ili ranjeno oko 1000 ljudi.

Nakon službenog početka povlačenja međunarodnih snaga 1. svibnja, talibani su pokrenuli nekoliko ofenziva i već zauzeli više od 160 od 400 okruga i nekoliko glavnih gradova važnih pokrajina.

Komentiraj