Njemačka ministrica pravosuđa: Cijepljene osobe mogle bi imati veće slobode

Ljudima koji su se u potpunosti cijepili protiv koronavirusa uskoro bi se mogla ukinuti određena ograničenja, izjavila je u subotu Christine Lambrecht, njemačka ministrica pravosuđa, uoči sastanka na tu temu koji bi se trebao održati idući tjedan.

“Ako se utvrdi da cijepljenje, osim što štiti od bolesti, sprječava daljnji prijenos virusa, to se mora uzeti u obzir u donošenju mjera”, izjavila je za novine Handelsblatt. “Ne radi se o privilegiji cijepljenih osoba, već o ustavnom zahtjevu”.

O ukidanju određenih mjera za cijepljene stanovnike raspravljat će savezni i državni čelnici na sastanku u ponedjeljak.

Nacrt vladinog dokumenta o kojem će biti riječ, vidjela je njemačka novinska agencija dpa.

On nalaže da što se tiče ulaska u Njemačku, kao i pristupa trgovinama i određenim službama, cijepljene ljude i one koji su se oporavili od koronavirusa treba tretirati na jedan način kao one koji imaju negativan test.

U subotu je u Njemačkoj na snagu stupio kontroverzni novi zakon koji nameće posebna ograničenja u područjima u kojima se bolest covid-19 ubrzano širi.

Lambrecht je naglasila da je novim saveznim zakonom odobrena uspostava “posebnih propisa, iznimki i ublažavanja mjera za osobe za koje se pretpostavlja da su razvile imunitet na koronavirus”.

Ljudima moramo ukazati na prednosti cijepljenja, rekla je ministrica, dodajući da “se s pravom pitaju kakvu će im slobodu omogućiti pristanak na cijepljenje”.

U vladinom dokumentu kojem je dpa imao pristup, piše: “Ovisno o razvoju situacije, stopi cijepljenja i znanstvenim nalazima o riziku od zaraze cijepljenih, izliječenih i testiranih osoba, daljnje će se iznimke u vezi restriktivnih mjera morati uvesti u budućnosti.”

Pravila kao što su obavezno nošenje zaštitne maske i pridržavanje socijalne udaljenosti ipak će se i dalje odnositi i na cijepljene, oporavljene i one s negativnim testom.

Komentiraj