EPA/JULIEN WARNAND / POOL

Njemačka ministrica javno zaprosila partnericu nakon glasovanja o istospolnim brakovima

Njemačka ministrica okoliša Barbara Hendricks u petak je javno zaprosila svoju partnericu, samo nekoliko sati nakon što je Bundestag glasao o legalizaciji istospolnih parova.

“Ušle smo u građansko partnerstvo 22. listopada 2010., tako da možemo zaokružiti prvih sedam godina i tada se vjenčati 22. listopada”, rekla je Hendricks za vrijeme svečanog događaja pred Brandenburškim vratima.

Ministrica, čija je partnerica učiteljica devet godina mlađa od nje, dodala je da vjenčanje ne može biti ranije, zbog njezine kampanje prije općih izbora 24. rujna.

Hendricks je članica Socijalnih demokrata, mlađeg partnera u vladinoj koaliciji koji su se suprotstavili Kršćanskim demokratima te ih natjerali da se glasa o tom pitanju do kraja ovog tjedna.

Ranije u petak, 623 zastupnika izjašnjavalo se o legalizaciji istospolnih brakova – 393 glasovalo je ‘za’,  a 226 ‘protiv’. Četvero zastupnika bilo je suzdržano tijekom glasovanja o tzv. ‘braku za sve’ .

Merkel, koja je ranije ovog tjedna izrazila stajalište u korist glasanja unatoč dugotrajnom protivljenju njezine konzervativne baze, glasala je ‘protiv’ nakon kratke ali užarene rasprave.

Komentiraj