Njemačka kaže da će Kremlj odlučiti hoće li hakirane podatke iskoristiti za utjecaj na izbore

EPA/DANIEL NAUPOLD

Čelnik njemačke obavještajne službe izjavio je da je na Kremlju da odluči hoće li podatke prikupljene u kibernetičkim napadima, koji su bili usmjereni protiv njemačkih zastupnika i političkih stranaka, biti iskorišteni za pokušaj utjecaja na izbore 24. rujna.

Hans-Georg Maassen, čelnik BfV-a, rekao je da je “velika količina podataka” hakirana za vrijeme kibernetičkog napada na Bundestag, donji dom njemačkog parlamenta, u svibnju 2015. Za napad je ranije okrivljena ruska hakerska skupina APT28.

On je rekao da je nakon toga bilo još napada usmjerenih protiv zastupnika, Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel i drugih institucija povezanih sa strankama, ali zasad nije jasno jesu oni rezultirali gubitkom podataka.

“Naši kolege pokušavaju proizvesti informacije koje se mogu iskoristiti za dezinformiranje ili za utjecanje na operacije”, kazao je on na konferenciji u Potsdamu nedaleko od Berlina. “Hoće li to učiniti ili ne, politička je odluka… koja će, pretpostavljam, biti donesena u Kremlju”.

Komentiraj