Njemačka kapetanica Sea Watcha tužit će Salvinija zbog klevete

Njemačka kapetanica spasilačkog broda s migrantima tužit će talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija zbog klevete, rekao je u petak njezin odvjetnik, čime se pojačava bitka između humanitarne radnice i vođe talijanske krajnje desnice.

Carola Rackete (31) puštena je iz kućnog pritvora u utorak nakon što je sutkinja odbacila optužbe da je ugrozila živote talijanskih vojnika ignoriranjem vojnih naredbi i iskrcavanjem migranata u luku Lampedusu.

Salvini je više puta osudio Rackete, nazivao ju “piratkinjom” i “odmetnicom” i obećao protjerati je iz Italije.

Racketin odvjetnik Alessandro Gamberini rekao je da je pripremljena optužnica. “Pripremili smo se za slučaj protiv Salvinija”, rekao je Gamberini za radio Cusano Campus i optužio Salvinija za poticanje mržnje.

Rackete, zamijećena po karakterističnim dredovima, na meti je internetskih trolova. Prijete joj silovanjem i smrću na društvenim medijima. Trenutno je na tajnoj lokaciji.

“Slučaj klevete je način slanja poruke. Kada se ljude udari po džepu počnu shvaćati da se ljude ne može bezrazložno vrijeđati”, dodao je odvjetnik pozivajući se na eventualne sudske troškove za Salvinija ako izgubi slučaj.

Čelnika talijanske Lige kao da veseli mogućnost suđenja.

“Ona krši zakone i napada talijanske ratne brodove, a onda mene tuži. Ne plašim se mafijaša, a kamoli bogate i razmažene njemačke komunistice”, napisao je Salvini na Twitteru.

Rackete se još uvijek suočava s mogućim optužbama za pomaganje ilegalnim migracijama, opiranju javnim dužnosnicima. Ispitat će ju sljedeći tjedan na sudu u Siciliji. Njezin brod Sea Watch 3 zaplijenjen je, a istraga se nastavlja.

Komentiraj