Njemačka kapetanica premještena na tajnu lokaciju nakon prijetnji

Njemačka kapetanica humanitarnog broda, koja je izazvala bijes talijanskog ministra unutarnjih poslova nakon što je prevezla afričke migrante na talijanski otok, primila je prijetnje te je premještena na tajnu lokaciju, priopćili su iz organizacije Sea-Watch za koju radi.

Talijanska sutkinja u utorak je ukinula kućni pritvor za 31-godišnju Carolu Rackete u kojemu je bila od subote, kada je odbila poslušati naredbe talijanske vojske te ušla u luku Lampedusa.

Racketi je prijetilo do 10 godina u zatvoru zbog moguće optužbe za ugrožavanje života četvorice policajaca nakon što je brodicom organizacije Sea-Watch udarila u patrolni čamac na pristaništu dok je prevozila 41 afričkog migranta na kopno.

“Poslano je nekoliko prijetnji Caroli”, priopćio je u srijedu glasnogovornik njemačke humanitarne organizacije Sea-Watch. “Zbog toga smo je premjestili na tajnu lokaciju. Nećemo komentirati njezine daljnje planove”, dodao je.

U izjavi organizacije, Rackete je odluku sutkinje Alessandre Velle nazvala “velikom pobjedom solidarnosti prema migrantima, protiv kriminalizacije onih koji im žele pomoći”.

Talijanska sutkinja presudila je da njemačka kapetanica nije prekršila zakon kada je probila pomorsku blokadu tijekom vikenda, rekavši kako je provodila svoju dužnost u zaštiti života.

Odluku sutkinje osudio je ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini koji se zalaže za sprječavanje humanitarnih organizacija u dovođenju izbjeglica u talijanske luke.

Racketine aktivnosti izazvale su spor između Italije na jednoj i Njemačke i Francuske na drugoj strani i još jednom upozorio na nemoć Europe da usvoji jedinstvene imigrantske propise.

Rackete se pojavila pred sudom u Agrigentu u ponedjeljak i ispričala se što je udarila u patrolni čamac rekavši kako je to bila nesreća te da je njezina jedina briga bila dobrobit migranata koji su na pučini proveli više od dva tjedna.

Komentiraj