Potencijalni njemački koalicijski partneri složili su se da će odbaciti ambiciozni plan o smanjenju emisije ugljičnog dioksida za 40 posto razine 1990. do 2020., rekla su dva izvora Reutersu u ponedjeljak, što bi značilo moguć zaokret za Angelu Merkel.

Pregovarači njezina konzervativnog bloka i stranke lijevog centra Socijalnih demokrata (SPD) rekli su za Reuters da su se stranke u preliminarnim razgovorima o sastavljanju vlade složile da ciljano smanjenje emisija ne može biti postignuto do 2020.

Umjesto toga svrha bi bila da se postigne 40-postotno smanjenje u ranim 2020-ima, rekao je izvor, dodajući da se obje stranke još drže svoga cilja o postizanju smanjenja emisija od 55 posto do 2030.

Dogovor bi predstavljao svojevrstan zaokret za Merkel, koja se dugo predstavljala kao zagovornica politike klimatske zaštite na međunarodnoj pozornici.

Stranke su se također složile da bi udio obnovljive energije u njemačkoj potrošnji električne energije trebao porasti do 65 posto do 2030. od otprilike trećinu trenutno.

Vlada trenutno planira povećati kvotu obnovljive energije između 45 i 55 posto do 2025.

Dvije strane žele se pridržavati postignuta klimatskog dogovora koji predviđa komisiju koja bi donijela planove o napuštanju energije koja se dobiva na ugljen do kraja godine, rekli su izvori.

Konzervativci Angele Merkel i SPD-a također su se dogovorili povećati granicu za najvišu stopu poreza na dohodak od 42 posto na 60.000 eura sa sadašnjih 53.700 eura.

Komentiraj