epa

Njemačka i Kina predane očuvanju iranskoga nuklearnog sporazuma

Njemačka i Kina predane su očuvanju iranskoga nuklearnog sporazuma unatoč američkom povlačenju, rekli su kineski premijer Li Keqiang i njemačka kancelarka Angela Merkel u Pekingu.

“Poništenje sporazuma ugrožava mir i stabilnost u regiji”, rekao je Li u četvrtak nakon susreta s njemačkom kancelarkom koja boravi u dvodnevnom posjetu Kini.

Sporazum nije savršen, ali alternative su još nesigurnije, kazala je Merkel. Zbog sankcija neke europske tvrtke mogle li prekinuti poslovanja s Iranom, što ostavlja prostora drugim zemljama da se uključe, dodala je.

Njemačka i Kina žele da se nastavi dijalog sa Sjevernom Korejom, kazali su Li i Merkel. I SAD i Sjeverna Koreja rekle su da bi mogle otkazati povijesni summit između svojih vođa planiran za lipanj, no Li i Merkel pozvali su ih da nastave pregovore.

Merkel je rekla da se nada denuklearizaciji Korejskog poluotoka te da je nedavno “vidjela stvari koje pobuđuju nadu”.

Li je rekao da je važno da se to pitanje riješi miroljubivim dijalogom.

Kina je pozdravila njemačke tvrtke i zaštitit će njihova ulaganja, rekao je kineski premijer dok je kancelarka izjavila da Njemačka podržava kineska ulaganja u svojoj zemlji.

Li je u zajedničkoj izjavi za medije s Merkel rekao da Kina i Njemačka podržavaju globalnu slobodnu trgovinu te naglasio veliki potencijal njihove zajedničke suradnje.

“Kineska su vrata otvorena. Može se reći da će se još više otvoriti”, rekao je Li.

Merkel je pozdravila nedavne kineske objave da će još više otvoriti svoj financijski sektor stranim sudionicima i smanjiti kineske zahtjeve za zajedničkim ulaganjem u sektorima poput automobilske industrije, glavnom uporištu njemačkih ulaganju u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Komentiraj