ALBERT GEA/REUTERS/PIXSELL

NJEMAČKA I FRANCUSKA “Stvaranje europskih industrijskih prvaka”

Njemačka i Francuska u utorak su usvojile strategiju stvaranja europskih industrijskih prvaka a tražit će i izmjenu propisa o zaštiti tržišne utakmice u Europskoj uniji kako bi im se olakšalo konkuriranje na globalnoj razini.

Povod za zajedničku industrijsku inicijativu bilo je crveno svjetlo Europske komisije na predloženo spajanje francuskog proizvođača vlakova Alstoma i poslovanja sa željeznicama njemačkog industrijskog diva Siemensa.

Odbijenica je ponovno potaknula žustru raspravu o propisima o tržišnoj utakmici za koje kritičari kažu da su zastarjela zbog sve izraženije konkurencije kineskih giganata, podsjeća AFP.

“Ovo je važan dan zato što smo se nakon višemjesečnog rada usuglasili o definiciji industrijske strategije za Europu koju ćemo predložiti našim europskim partnerima”, rekao je francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire u Berlinu nakon razgovora s njemačkim kolegom Peterom Altmaierom.

Dvojica ministara drže da je odluka o zajedničkoj europskoj industrijskoj politici u osnovi jednostavna: “Ili ćemo udružiti snage ili ćemo se pomiriti s postupnim odumiranjem naše industrijske baze i kapaciteta”, poručuju.

Prema usvojenoj strategiji, dva najveća gospodarstva eurozone zauzimat će za veće investicije u inovacije, tražiti izmjene propisa EU-a o tržišnom natjecanju i uspostavu mehanizama kako bi se bolje zaštitila domaća tehnologija.

“Prvi su puta Francuska i Njemačka iznijele prijedloge o izmjeni propisa o tržišnom natjecanju u EU”, naglasio je Le Maire. “Imamo moćne, moderne tehnologije i želimo da služe našem kontinentu a ne drugima”, dodao je.

Francuska i Njemačka također konstatiraju da su “pravila o tržišnom natjecanju ključna ali treba ih mijenjati kako bi na odgovarajući način uključila elemente industrijske politike”.

Predlažu tako ažuriranje propisa o spajanju kompanija i veći naglasak na konkurenciju na globalnoj a ne na europskoj razini.

U Parizu i Berlinu također sugeriraju da Europsko vijeće dobije pravo veta na odluke Europske komisije o tržišnom natjecanju “u određenim, precizno definiranim slučajevima”.

Le Maire je dodao da se nadaju da će od Europske komisije do 1. travnja dobiti zeleno svjetlo za državnu pomoć novoj inicijativi proizvodnje baterija. Po riječima njegova kolege Altmaiera, dvije su zemlje namijenile ukupno 1,7 milijardi eura financijske potpore za proizvodnju baterijskih ćelija za električna vozila.

Komentiraj