Njemačka i Francuska podržale WHO, Njemačka daje “najveći iznos ikada”

Francuska i Njemačka su u četvrtak dale političku i financijsku podršku Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) u njenoj borbi s pandemijom covida-19, a Berlin ja najavio da će ove godine dati rekordnih pola milijarde eura u novcu i opremi.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao da agencija, koju SAD kritizira da je bila spora u odgovoru na pandemiju, dobija potporu koja joj je potrebna i da su razgovori bili “vrlo produktivni”.

“Danas dobijamo svu potporu koja  nam je potrebna, politički i financijski. I Njemačka i Francuska su dugo vremena prijatelji WHO-a i globalnog zdravlja”, rekao je Tedros Ghebreyesus na konferenciji za medije u sjedištu WHO-a.

“Izolirani nacionalni odgovori na međunarodne probleme osuđeni su na propast”, rekao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

On je najavio dodatne donacije u novcu i medicinskoj opremu WHO-u kojima će ukupna pomoć Njemačke ove godine dostići 500 milijuna eura, “najveći iznos ikada”, u razdoblju kada ta zemlja preuzima predsjedanje EU-om.

“Njemačka će odraditi svoj dio u davanju potrebne političke, financijske i tehničke potpore WHO-u. To dolazi s očekivanjem da se adekvatno odgovori na preostale izazove i provedu potrebne reforme”.

Francuska je rekla da će WHO-ovom istraživačkom centru u Lyonu dati 90 milijuna eura, te dodatnih 50 milijuna eura.

“Istinski vjerujem da je svijetu, više nego ikada, potrebna multilateralna organizacija”, rekao je francuski ministar zdravstva Olivier Veran. “Mislim da se svijet ne može lišavati partnera. Potreban nam je globalan odgovor na covid-19 a samo ga WHO može dati”.

U svijetu je više od 9,47 milijuna ljudi zaraženo novim koronavirusom, a do sada ih je od covida-19 umrlo 482.389, po podacima agencije Reuters.

“Stanje u zapadnoj Europi se popravlja. U ostatku svijeta pandemija je u rastu”, rekao je Tedros Ghebreyesus.

Europske vlade rade sa Sjedinjenim Državama na planovima za reformu WHO-a, što ukazuje da Europa dijeli neke zabrinutosti koje su navele Washington da zaprijeti istupanjem iz te organizacije.

Komentiraj