Njemačka i Češka prijavile moguće slučajeve omikrona: “Novi je soj vjerojatno već stigao i kod nas”

Južnoafrička varijanta koronavirusa nazvana omikron, prvo je zabilježena u Južnoafričkoj Republici i Bocvani, a nedugo potom i u Hong Kongu, Zimbabveu i Namibiji, Izraelu i Belgiji. Ono što je potaknulo zabrinutost kod mnogih znanstvenika i političkih čelnika jest činjenica da omikron ima 30-ak mutacija zbog kojih bi mogao biti zarazniji i otporniji na protutijela. Stoga su ubrzo mnoge zemlje uvele ograničenja na putovanja iz određenog broja južnoafričkih zemalja.

“Ova varijanta ima velik broj mutacija od kojih su neke zabrinjavajuće”, priopćila je jučer Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Jučer prvi slučaj u Europi

Belgijske vlasti potvrdile su jučer prvi slučaj nove varijante koronavirusa koja je otkrivena u Južnoafričkoj Republici.

Belgijski slučaj je ujedno i prvi slučaj nove varijante koji je potvrđen u Europskoj uniji.

Prvotno je tijekom dana belgijski virolog Marc Van Ranst, čiji laboratorij usko surađuje s belgijskim sustavom javnog zdravstva, objavio da se u Belgiji analiziraju dva sumnjiva uzorka, da bi kasnije na Twitteru napisao da je jedan od tih uzoraka identificiran kao varijanta B.1.1.529. Kako je naveo, radi se o osobi koja je stigla iz Egipta.

U Nizozemsku stigli zaraženi putnici iz Afrike

Nizozemske zdravstvene vlasti priopćile su da su, na temelju prvih rezultata testiranja, među oko 600 putnika koji su jučer s dva leta stigli u amsterdamsku zračnu luku Schiphol iz južne Afrike vjerojatno deseci njih zaraženi koronavirusom. Prema najnovijim informacijama, radi se od 61 putniku.

Ti su putnici izolirani od drugih putnika u zračnoj luci zbog zabrinutosti zbog novootkrivenog soja koronavirusa nazvanog omikron.

Kada su u petak doputovali u Amsterdam, putnici iz južne Afrike su satima čekali u zrakoplovima te su potom testirani na koronavirus zbog zabrinutosti oko novog soja.

Uz objavu prvih rezultata testova tih putnika nizozemske zdravstvene vlasti priopćile su i da provode daljnja testiranja kako bi vidjele jesu li ljudi zaraženi novim sojem koronavirusa.

“Putnici s pozitivnim rezultatom testa bit će smješteni u izolaciju u hotelu u Schipholu ili blizu njega”, rekle su zdravstvene vlasti.

Nizozemska vlada zabranila je sva putovanja iz južne Afrike u petak, a ministar zdravstva Hugo de Jonge rekao je da će svi putnici koji su već na letovima morati proći testiranje i karantenu po dolasku u Nizozemsku.

Stručnjaci u panici? Zbog novog soja ograničena putovanja diljem svijeta, oglasili se Pfizer i Moderna

U Njemačkoj prvi slučaj novog soja?

Njemački državni ministar upozorio je danas da je varijanta omikron “vrlo vjerojatno već stigla” u Njemačku jer su mutacije tipične za tu varijantu otkrivene kod putnika koji se vraćao iz južne Afrike.

“Sinoć je nekoliko mutacija tipičnih za omikron pronađeno kod putnika koji se vraćao iz južne Afrike”, tvitao je Kai Klose, državni ministar za socijalna pitanja i integraciju u zapadnonjemačkoj pokrajini Hesse.

Putnik je izoliran kod kuće. Ako se potvrdi, to bi bio prvi slučaj omikron varijante u Njemačkoj.

Nisu navedeni detalji o putniku ni u koju je zračnu luku stigao. Međunarodna zračna luka Frankfurt, najprometnija zračna luka u Njemačkoj, nalazi se u pokrajini Hesse.

“Ako ste se prošli tjedan vratili iz južne Afrike, ograničite kontakte i testirajte se”, upozorio je Klose.

Čekaju se nalazi iz Češke

Češke vlasti ispituju sumnjivi slučaj zaraze koronavirusom koji nalikuje na varijantu omikron kod osobe koja je boravila u Namibiji, objavio je danas Nacionalni institut za javno zdravstvo.

“Laboratorij provjerava mogući nalaz pozitivnog uzorka varijante omikron. Čekamo potvrdu ili negativan rezultat”, rekla je glasnogovornica instituta Stepanka Čehova.

Epidemiolozi šokirani razinom virusa kod zaraženih novim sojem ‘omikronom’: “To je ludo visoko”

Komentiraj