Njemačka gradi komemorativni centar za žrtve nacionalsocijalizma u cijeloj Europi

Njemački parlament Bundestag donio je u petak odluku o gradnji novog komemorativno-dokumentacijskog centra u Berlinu koji bi tematizirao zločine nacionalsocijalističkog režima u cijeloj Europi.

“Njemačkoj je potrebno mjesto posvećeno sjećanju, informacijama i dijalogu o njemačkom uništavajućem ratu, okupacijskoj vladavini i o skupinama žrtava kojima se do sada pridavalo malo pozornosti”, stoji u zahtjevu Bundestaga koji je njemačku vladu obvezao da do kraja godine predstavi prijedlog o obimu i točnom mjestu izgradnje ovog centra na području grada Berlina.

Zahtjev su podržale sve parlamentarne stranke osim populistički desno orijentirane Alternative za Njemačku (AfD) čiji zastupnici su se suzdržali glasanja.

Zastupnici su u raspravi koja je prethodila glasanju istaknuli važnost nastanka ovakvog jednog centra.

“Gradnjom ovog centra popunjava se praznina i pojačava sjećanje na žrtve nacionalsocijalističkog sustava”, rekla je zastupnica vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Marianne Schieder.

Zastupnica također vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) Gitta Connemann je upozorila na opasnost od padanja sjećanja na žrtve nacističkog terora diljem svijeta u zaborav.

Zastupnici AfD-a su tijekom rasprave kritizirali, po njihovu mišljenju, pretjerivanje s povijesnim suočavanjem u Njemačkoj i zatražili spomenik za njemačke žrtve rata.

Rasprava o središnjem komemoracijsko-dokumentacijskom centru u Berlinu traje godinama, a najspornije je pitanje treba li centar biti posvećen žrtvama u čitavoj ili samo u istočnoj Europi.

Krajem listopada Bundestag bi trebao raspravljati i o komemoracijskom centru za žrtve nacionalsocijalizma u Poljskoj.

Komentiraj