Njemačka, Francuska i Irska traže izvanredne mjere EU-a za prihvat izbjeglica

Njemačka, Francuska i Irska založile su se za brzo usvajanje izvanrednih mjera Europske komisije po kojima bi ukrajinske izbjeglice dobile zaštitu i poseban status u svim zemljama Europske unije, čemu se usprotivila Mađarska koja tvrdi da je trenutni okvir dostatan.

“Nadam se da ćemo se danas načelno dogovoriti”, kazala je u Bruxellesu njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser.

“Zapravo pretpostavljam da ćemo to (dogovor) postići”, dodala je.

Ako se postigne dogovor prijedlog Komisije mogao bi formalno biti usvojen “u narednim danima”, kazao je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin, čija zemlja presjeda Europskom unijom.

Ministri će razgovarati o prijedlogu Europske komisije o davanju ukrajinskim izbjeglicama posebnog statusa u EU-u.

Cilj je olakšati proceduru te bi ukrajinske izbjeglice mogle zatražiti zaštitu u svakoj članici Unije.

Zaštita bi bila valjana godinu dana, ali bi mogla, ovisno o odluci države članice, biti produžena na još dvije godine.

Po trenutnom viznom režimu ukrajinski državljani mogu boraviti unutar Europske unije do 90 dana.

Prijedlogom se želi izbjeći dugotrajne nacionalne procedure potrebne za obradu velikog broja raseljenih osoba nakon što prođe ovo 90-dnevno razdoblje.

Također se želi rasteretiti zemlje koje su prihvatile najveći broj izbjeglica, poput susjedne Poljske.

Direktiva također dopušta ublažavanje kontrola na granicama država članica EU-a kako bi se olakšala evakuacija.

“Ovo je način na koji dopuštamo građanima da dođu, da ne moraju prolaziti kroz težak i dugotrajan proces, da nastave sa svojim životima dok se odvija ovaj nezamislivi rat”, rekla je irska ministrica pravosuđa Helen McEntee.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson predstavila je spomenuta prijedlog na kriznom sastanku ministara unutarnjih poslova EU-a u nedjelju, tri dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Dogovor ministara u četvrtak utro bi put tehničkom radu potrebnom za finalizaciju direktive. To bi se moglo odviti “vrlo brzo” kazao je diplomat EU-a prije sastanka.

Direktiva o privremenoj zaštiti osmišljena je 2001., ali nikada nije korištena.

Više od milijun ljudi izbjeglo je iz Ukrajine od početka ruske invazije prije tjedan dana, kazao je u srijedu navečer Filippo Grandi, čelnik UNCHR-a, agencija za UN-a za izbjeglice.

Gotovo 550 tisuća izbjeglica je u Poljskoj, a velik broj izbjeglica je i u drugim susjednim zemljama – Mađarskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Moldaviji.

Međutim, prijedlogu se usprotivila Mađarska koja navodi da već postoje jasna pravila za azilante te da će Mađarska svakome dati status izbjeglice.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana Gergely Gulyas kazao je i da se zemlje Višegradske skupine (Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska) zajednički protive prijedlogu.

Komentiraj