EPA/CLEMENS BILAN

NJEMAČKA Čelnici zadovoljni koalicijskim ugovorom

Predsjednici stranaka demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) predstavili su u srijedu u Berlinu koalicijski ugovor kao temelj za formiranje nove koalicijske vlade izrazivši pritom zadovoljstvo postignutim dogovorom o zajedničkoj koaliciji.

„Mislim da se isplatilo. Prvo: sastavljamo vladu i to jednu stabilnu vladu. I drugo: ovaj ugovor u obzir uzma potrebe građana“, rekla je konferenciji za tisak prilikom prestavljanja koalicijskog ugovora njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel.

Predsjednik SPD-a Martin Schulz pohvalio je konstruktivne koalicijske pregovore koji su trajali rekordno kratko. On je ujedno ustvrdio da novi koalicijski ugovor nosi „socijaldemokratski pečat“.

„Ovaj ugovor je pod jakim utjecajem socijaldemokrata“, rekao je Schulz i dodao kako je SPD-u samo stalo do toga da se „uvjeti za građane u Njemačkoj poboljšaju“.

Aludirajući na unutarstranačke protivnike koji se protive ulasku u veliku koaliciju i predstojeće glasovanje baze SPD-a koja mora dati zeleno svjetlo, Schulz je ustvrdio da se tijekom pregovora „izišlo u susret“ zahtjevima određenih dijelova stranke.

„Dopustite mi da na ovom mjestu kažem da su najvažniji zahtjevi mladeži SPD-a ispunjeni“, rekao je Schulz.

Raspodjela ministarstava

Promatrači zaključuju da je SPD dobro prošao prilikom raspodjele ministarskih pozicija s obzirom na slab rezultat na izborima (20,5 posto).

SPD-u su pripala ministarstva financija, vanjskih poslova, rada, socijalne skrbi, okoliša i pravosuđa.

Prema navodima medija, ministarstvo financija i poziciju vicekancelara trebao bi preuzeti aktualni gradonačelnik Hamburga Olaf Scholz.

Martin Schulz bi, po nepotvrđenim informacijama, preuzeo ministarstvo vanjskih poslova te bi istodobno trebao odstupiti s funkcije predsjednika stranke, a tu bi dužnost trebala preuzeti sadašnja predsjednica socijaldemokratskog zastupničkog kluba Andrea Nahles.

U međuvremenu su se oglasili i neki istaknuti pripadnici Merkeličinog CDU-a koji smatraju da je njihovoj stranci, s obzirom na to da je na izborima izišla kao najjača stranka, pripalo relativno malo ministarstava.

CDU bi trebao preuzeti ministarstva gospodarstva, obrane, obrazovanja zdravstva i poljoprivrede.

Angela Merkel je objasnila kako su pregovori oko raspodjele ministarstava bili „jako mukotrpni“, ali je istaknula kako je CDU-u „nakon dugo vremena“ opet pripalo ministarstvo gospodarstva. Kritičari posebice ističu činjenicu da je ministarstvo financija, koje je dosad bilo godinama pod palicom CDU-ovog političara Wolfganga Schaeublea, pripalo SPD-u.

Manjem partneru unutar Unije, CSU-u bi trebala pripasti ministarstva unutarnjih poslova, prometa i pomoći u razvoju. Na čelo ministarstva unutarnjih poslova trebao bi doći dosadašnji premijer Bavarske i šef CSU-a Horst Seehofer.

Predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer izrazio je zadovoljstvo postignutim koalicijskim ugovorom koji će, kako je rekao, građanima Njemačke donijeti prednosti i pridonijeti smanjenju podjela u društvu.

„Rezultat parlamantarnih izbora nam je dao do znanja: ovako kao dosad više ne ide dalje“, rekao je Seehofer.

Prije samog formiranja vlade stranačka baza SPD-a još mora dati zeleno svjetlo koalicijskom ugovoru. Ishod ovog glasovanja, koje bi trebalo biti okončano do početka ožujka, neizvjesan je jer se mnogi dijelovi stranke protive ponovnom ulasku u tzv. veliku koaliciju.

Komentiraj