Njemačka će pomoći Sloveniji u slučaju nove migrantske krize

Matt Cardy/Getty Images

Slovenska ministrica za unutarnje poslove Vesna Györkös Žnidar razgovarala je u petak u Berlinu s njemačkim kolegom Thomasom de Maiziereom o mogućoj novoj migrantskoj krizi, te izjavila kako je dobila uvjeravanja da će Njemačka pomagati Sloveniji u nadzoru ako se ponovi lanjski migrantski val.

Razgovarali su o trenutnom stanju na zapadnom Balkanu vezanom uz migracije, te jačanju suradnje dviju država. Györkös je nakon susreta rekla da je u regiji primjetno povećanje nezakonitih migracija, da se potencijalna kriza može rješavati samo suradnjom i koordinacijom, a Njemačka će u slučaju veće krize Sloveniji pomagati u njenoj kontroli, priopćilo je slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.
Koordinator za migracijsko pitanje u slovenskoj vladi Aleš Šefic rekao je u petak da je trenutačno stanje s migrantskim priljevom normalno, a situacija stabilna, no da Slovenija jače kontrolira granicu s Hrvatskom, granične prijelaze i zelenu granicu, te ima spremne mjere za slučaj veće krize s ilegalnim migrantima. O mogućnosti osnivanja migracijskih centara u kojima bi se nezakoniti migranti zadržavali najviše 72 sata, a onda prebacivali u domove za azilante bilo je po njegovim riječima ovih dana govora s predstavnicima lokalnih vlasti u šest općina, među ostalim Dobovi i Šentilju, gdje bi se opet kao lani uspostavili privremeni logori za migrante.

Premijer Miro Cerar u zadnje je vrijeme više puta izrazio zabrinutost europskim nejedinstvom glede politike prema nezakoinitim migracijama.
Ona bi se po njegovim riječima morala usmjeriti na čuvanje vanjske granice EU-a ili barem Schengenskog prostora.

Komentiraj